Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kalnes sjukhus är ett av de sjukhus där anställda gått i strejk. Bild: Arkiv

Sjukhusstrejk påverkar länssjukhusen i Østfold

En sjukhusstrejk har brutit ut i Norge där 500 anställda initialt uppges delta. Bland annat ska 60 anställda från enheter vid Sykehuset Østfold medverka i strejken, skriver Halden Arbeiderblad.

Medlingen mellan parterna i sjukhusuppgörelsen är låst och nästan 500 sjukhusanställda i Norge har i en första omgång gått ut i strejk under onsdag morgon, rapporterar norska medier.

Konflikten handlar om ett krav från arbetstagarorganisationerna YS Spekter och Fagforbundet (LO) om att lönen för deltidsanställda som har mindre än 20 procents arbetstid ska vara pensionsgrundad. Strejken omfattar i nuläget Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Sykehuset Sørlandet, St Olavs hospital i Trondheim och Helse Bergen.

– Vi menar att det är blodigt orättvist att de lägsta lönerna på sjukhus inte får pensionsinkomster från första kronan, säger Odd-Haldgeir Larsen, i Fagforbundet, till NRK.

– Det är väldigt provocerande att sjukhusen nekar några anställda den grundläggande tryggheten som följer med en tjänstepensionsordning. Det kostar sjukhusen så lite, men har stor betydelse för dem det gäller, säger Lizzie Ruud Thorkildsen, förhandlingsledare i YS Spekter, till NRK.

60 anställda vid Sykehuset Østfold

Enligt den norska tidningen Halden Arbeiderblad har 60 anställda vid Sykehuset Østfold, som innefattar en mängd vårdenheter i Fredrikstad, Moss, Sarpsborg och Halden (inte minst sjukhusen Kalnes i Fredrikstad och sjukhuset i Moss) gått ut i strejk.

Strejken handlar om företrädesvis administrativ personal, lokalvårdare och icke-akuta transporter vid universitetssjukhuset i Oslo, St Olavs hospital i Trondheim, sjukhuset Helse i Bergen samt länssjukhusen i Østfold och Sørlandet, skriver Nyhetsbyrån TT.

"Starkt beklagligt"

Till NRK säger Herlof Nilssen, administrativ direktör vid Helse Vest och chef vid Spekter Helse, att arbetstagarorganisationernas krav kommer kosta sjukhusen omkring 100 miljoner kronor per år.

– Det är starkt beklagligt att LO och YS nu väljer att strejka för en pensionsordning utöver det Stortinget har beslutat som ska gälla för staten, i privat sektor och för sjuksköterskor, säger han till NRK.