NYTT. Barnmorskan AMma Raagaard visar den splitt nya förlossningsavdelningen november 2015 och hälsar svenska blivande föräldrar välkomna.
NYTT. Barnmorskan AMma Raagaard visar den splitt nya förlossningsavdelningen november 2015 och hälsar svenska blivande föräldrar välkomna.

Sjukhuset var för litet från början

Det norska sjuksköterskefacket kräver en omdisponering av lokalerna på Kalnes sjukhus och fler barnmorskor för att lätta trycket på förlossningsavdelningen.

ANNONS
|

Färre platser på förlossningen på det nya sjukhuset, brist på barnmorskor och en babyboom under sommaren. Det är bakgrunden till den överbelastning som till sist ledde till stopp för svenskor som vill föda på Kalnes sjukhus. Eftersom Norge har fritt vårdval visade det sig inte möjligt att begränsa sig till födande från enbart Østfold.

– När sjukhuset byggdes fick man ett tak för kostnaderna. Det gjorde att sjukhuset blev för litet för behoven, säger fackordföranden Karen Brasetvik.

Elisabeth Åbrink från Strömstad är barnmorska på Kalnes och hon berättar att det minskade antalet platser märktes direkt när Kalnes öppnade.

– De största problemen finns med rum för gravida som ligger inne för komplikationer eller väntar på att bli igångsatta och i eftervården.

ANNONS

– Det gör att vi måste använda mycket tid till att stötta, stärka, trösta och förklara för ledsna patienter och anhöriga.

– Det blir ju en extra stress för oss och jag känner att det blir mindre bra för dem vi ska hjälpa.

– De löser säkert problemet, men det är inte gjort i en handvändning. Det saknas nog platser på andra håll i sjukhuset också.

Hon hoppas kunna ta emot svenskorna igen.

– När det gäller andra, tredje eller fjärde barnet kan en förlossning gå fort. Då spelar fem eller sju mil extra väg stor roll.

Karen Brasetvik ser en tröst i att det finns tillräckligt med utrymme för att i framtiden bygga ut Kalnes.

– Det kommer nog att ske, men inte i närtid, eftersom sjukhuset redan använt för mycket pengar, säger hon.

Till förlossningens platsbrist kommer brist på barnmorskor.

– Svenska sjuksköterskor har fått bättre villkor och löner och vi märker att vänder hem igen, förklarar hon.

Det gäller dock inte Elisabeth Åbrink.

– Jag trivs jättebra. Jag älskar mitt jobb och Kalnes är ett bra sjukhus. Vi har fått ett fint sjukhus som vi är stolta över.

De korta vårdtiderna på 2-3 dygn för nyförlösta kvinnor innebär dessutom ökade behov av barnmorskor i kommunerna. Det norska helsedirektoratet kräver att en nybliven mamma får tillsyn av en barnmorska efter hemkomsten, men bara ett fåtal kommuner i Østfold lever upp till det kravet.

ANNONS

Det norska regelverket för dagisplatser har en del av skulden till sommarens extrabelastning. Barn födda före 1 september har nämligen varit garanterade dagisplats när de blivit ett år. För att minska effekterna på förlossningsvården har den tidsgränsen flyttats framåt.

Fakta: Kalnes

Öppnade i början av november 2015

Blivande föräldrar från gränsbygderna får enligt avtal mellan Västra Götalandsregionen och Østfold fylke föda på Kalnes. Möjligheten har funnits i cirka 40 år, sedan den tid det fanns BB på sjukhuset i Halden.

Nu är det stopp på grund av överbelastning på förlossningsavdelningen på Kalnes.

Hela avdelningen som rör födslar har 10 platser färre än på det gamla sjukhuset i Fredrikstad.

Från Strömstads tätort till Kalnes sjukhus är det cirka 5 mil (motorväg).

Från Strömstads tätort till Näl är det cirka 12 mil.

Akuten på Kalnes tar emot svårt sjuka och skadade där det är fara för liv från Sverige.

ANNONS