Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hårt söktryck. – Vi har ett oerhört tryck på oss, säger Klas Joelsson, uthyrare på Strömstadsbyggen.

Sju års väntan på hyreslägenhet i Strömstad

Hyreshusen ute i Mällbydalen har gett många nya hyresgäster bostad i Strömstad. Men bostadskön har inte direkt krympt som helhet – i dag får man vänta 7,5 år på en lägenhet i centrum.

I oktober är det inflyttning i det nya hyreshuset på Alvägen i Mällbydalen. Det är 46 mindre lägenheter, varav samtliga är uthyrda. Bredvid huset ligger de tre hyreshus som byggdes klart i fjol, och tillsammans har husen gett bostad åt hundratals personer.

– Men det har inte påverkat bostadskön särskilt mycket, berättar Strömstadsbyggens uthyrare Klas Joelsson, som just är på väg att åka ut och visa det nya hyreshuset i Mällby för en av hyresgästerna som ska flytta in i oktober.

Fortfarande tar det lång tid för den som söker en hyreslägenhet i Strömstad att få erbjudande om lägenhetskontrakt. Det har varit en separat kö till hyreshusen i Mällby, och många presumtiva hyresgäster söker bara bostad i Strömstads centrum.

– Att det är många som flyttar in i Mällby lättar inte på kön för dem som söker i centrum. De här nya områdena i Mällby är det inte lika hårt tryck på, säger Klas Joelsson och visar på det kommunala bolagets hemsida.

I skrivande stund finns det fyra lediga lägenheter hos Strömstadsbyggen, samtliga med inflyttning 1 januari 2017. Två ligger i Strömstads centrum, en i Mällbydalen och en i Skee.

För att få ett erbjudande om den lägenhet som ligger på Surbrunnsgatan måste man ha 2 761 köpoäng – då är man en av de fem med flest poäng. Man får en poäng om dagen, så det innebär att man i det här fallet har fått vänta i 7,5 år på en lägenhet i Strömstads centrum.

– Surbrunnsgatan är ganska centralt och många vill bo i centrum. De gamla områdena har ju lägre hyra än de nybyggda också, säger Klas Joelsson.

En trea på Surbrunnsgatan som just nu ligger ute på hemsidan har till exempel en hyra på 5 336 kronor i månaden, och den är på 82 kvadratmeter. Den lediga tvåan i Mällbydalen på 45 kvadrat har en månadshyra på 5 906 kronor.

– Men sådär är det ju med nybyggda hus, lägenheterna i Mällby är nog så billiga de kan vara.

Många vill flytta till Strömstad, befolkningsökningen i kommunen har legat mellan 150 och 200 de senaste åren. Problemet är helt enkelt att bostadsbeståndet är för litet.

Ser ni någon ljusning framöver?

– Det är svårt att säga, vi har ett oerhört tryck på oss. Vi gör så gott vi kan, men beståndet räcker inte riktigt till. Det är lite tråkigt att man måste säga nej till så många, men så är det, säger Klas Joelsson.