Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Yip Wing-Keung på väg in till en av de sista handelsdagarna på Hongkongs börsgolv.

Sista affären på Hongkongs börsgolv

I Stockholm försvann det för nästan 30 år sedan. New York framhärdar med sitt börsgolv. Men i Hongkong hängs snart den röda västen upp för sista gången.

Alla har sett bilderna från de stora börsernas handelsgolv, där mäklare skriker och springer i jakt på snabba affärer. I Hongkong rymdes på 1980-talet över 1 000 handlare i den stimmiga lokalen, i den kända fastigheten HKEX (Hong Kong Exchange) i stadsdelen Central.

Nu är bara en handfull kvar, med de karaktäristiska, numrerade röda västarna. Och i månadsskiftet är det slut. Börsoperatören Hong Kong Exchanges & Clearing stänger golvet, all handel blir digital.

- Hongkong är ett av världens finansnav, men om vi inte har någon börshandelslokal blir det lite sorgligt, säger Yip Wing-Keung, som arbetat i hallen ända sedan den öppnade genom hopslagning av flera börser 1986, till nyhetsbyrån AP.

Därmed går den kinesiska staden motsatt väg jämfört med New York, där börsen NYSE:s handelslokaler fortfarande sjuder av aktivitet. Den verkliga handeln görs visserligen mestadels i datahallar i New Jersey. Men att ringa i klockan på Wall Street vid börsens öppning och stängning har en stor symbolfunktion, ofta med celebra gäster på plats.

I Stockholm skedde de sista utropen i Börshuset i Gamla Stan redan den 31 maj 1990.