Vissa deltagare fick lära sig simma medan andra tränade livräddning i öppet vatten.
Vissa deltagare fick lära sig simma medan andra tränade livräddning i öppet vatten. Bild: Sten Brodén

Simskola i Krokstrand: "Det finns ett stort behov"

Simming, livräddning och båtvett stod på agendan när över 20 barn deltog i årets simskola i Krokstrand.

ANNONS
LocationKrokstrand||

Drygt 20 barn deltog i årets simskola vid Idefjorden i Krokstrand. Uppdelade i fyra grupper fick barnen i åldrarna 5-12 år lära sig allt från grunden i simning till livräddning och båtvett.

– När det i lilla Krokstrand är över 20 barn som dyker upp och vill simma. Det talar för att det finns ett stort behov och att deras föräldrar inser att barnen inte får tillräcklig simträning i badhus. Det talar sitt tydliga språk, säger Mia Öster ordförande i samhällsföreningen.

Ett initiativ för att förhindra drunkningsolyckor

Simskolan har funnits till och från under de 40 år som Mia Öster varit bosatt i Krokstrand. Till en början var den kommunal, men när kommunen la ner verksamheten berättar Mia att ideella krafter gått in för att hålla den vid liv.

ANNONS

– Det är nästan lite av en protest mot att en kustkommun som Strömstad inte har någon simskola i öppet vatten, säger hon.

Initiativet bakom simskolan skall enligt Mia Öster ha varit att förhindra drunkningsolyckor.

– Man varnar från Svenska Livräddningssällskapet att simkunnigheten sjunker, förklarar hon.

Simskolan arrangeras ideellt

Under vanliga omständigheter finansieras simskolan av intäkterna från det årliga Fjordsimmet, men på grund av den stängda gränsen mot Norge kunde inte simtävlingen genomföras. Årets simskola ordnades därför helt igenom ideellt.

– För deltagarna är simskolan gratis, men det går bra att lämna ett bidrag om man vill, förklarar Mia Öster.

Under veckan som passerat då simskolan ägde rum togs ett femtiotal simmärken i olika valörer. Förutom barnen slöt även några föräldrar och morföräldrar upp för att ta simborgarmärket.

ANNONS