Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kraftiga prisfall på bostäder är att vänta skriver SEB i sin prognos. Bild: Anders Ylander
Kraftiga prisfall på bostäder är att vänta skriver SEB i sin prognos. Bild: Anders Ylander

SEB:s prognos: Bopriserna rasar med 15 procent

Coronakrisen väntas slå hårt mot bostadsmarknaden med fallande priser på upp till 15 procent, skriver SEB i prognosen för Nordic Outlook.

Om SEB:s prognos prickar rätt innebär det att bostadspriserna skulle hamna sju till åtta procent under bottennivån från slutet av 2017.

SEB siar att bostadsinvesteringarna faller med ungefär 15 procent till mitten på nästa år och därefter stabiliseras.

Att bostadsmarknaden rasar hänger samman med den ökande arbetslösheten och minskande konsumtionen.

Att bostadspriserna är på väg ner bekräftas av statistik från bolåneföretaget SBAB och bostadssajten Booli, som sammanställt slutpriser vid bostadsaffärer.

Under april sjönk priserna både på villor och på lägenheter jämfört med mars i år. Mest i Stockholmsområdet, där priserna på lägenheter sjönk med 3,6 procent under april jämfört med mars i år. Även i Malmöområdet, föll priserna, medan utvecklingen i Göteborg inte var lika markant.

LÄS MER: Bostadspriserna föll i april

Svensk coronastrategi bra för ekonomin

I rapporten skriver SEB att nedgången i ekonomin främst drivs av personalintensiva tjänstesektorer. Banken tror inte att raset blir lika dramatiskt som under 1990-talskrisen men att arbetslösheten kommer att nå rekordnivåer på upp till 14 procent under hösten.

Samtidigt konstaterar SEB i sin Nordic Outlook att Sveriges coronastrategi med en mjukare nedstängning kommer att dämpa det ekonomiska fallet jämfört med andra länder och att nedgången kommer att bli mildare än hos de grannländer som vidtagit mer omfattande nedstängningar.

SEB bedömer att cirka 20 procent av BNP föll bort under april, då man nådde kulmen för nedstängningar, jämfört med 30-35 procent i länder som Italien, Frankrike, Danmark och Norge.