Annika Falkengren, tidigare vd och koncernchef för SEB.
Annika Falkengren, tidigare vd och koncernchef för SEB.

SEB får miljonböter

SEB får miljonböter från Stockholmsbörsen för bristande informationshantering av tidigare vd:n Annika Falkengrens avgång.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det rör sig om ett vite om en årsavgift motsvarande 3,1 miljoner kronor. Enligt Stockholmbörsen ska SEB ha brutit mot en bestämmelse i EU:s förordning om marknadsmissbruk (MAR), som handlar om att så snart som möjligt offentliggöra insiderinformation.

Stockholmsbörsens disciplinnämnd anser att SEB borde ha upprättat en insiderförteckning redan på fredagen den 13 januari, eftersom det var då det inleddes en diskussion om Annika Falkengrens avgång mellan vd:n och SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg.

Wallenberg kallade dock till ett extra styrelsemöte först två dagar senare, söndagen den 15 januari, då Falkengren meddelade om sin formella uppsägning. Nyheten kablades sedan ut via ett pressmeddelande klockan 07.30 den 16 januari.

ANNONS

Företrädare för SEB är förvånade över disciplinnämndens beslut och tycker att MAR-regelverket, som börsen hänvisar till, har varit oklart ända sedan det trädde i kraft för ett år sedan.

Enligt bankens kommunikationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg strävar banken alltid efter att vara transparenta och tydliga i sin kommunikation.

"Vår ambition är att kommunicera på ett sådant sätt att omvärlden ska förstå oss och därmed undvika spekulation och rykten. Allt för att bankens alla olika intressenter ska ha tillgång till samtidig och samma information", säger Hirdman-Ryrberg i en skriftlig kommentar.

TT
ANNONS