Etna är en av de aktiva vulkaner man kan besöka.
Etna är en av de aktiva vulkaner man kan besöka.

Se världens vilda vulkaner

Dramatiska, farliga och vackra - vulkaner lockar turister världen över. Får de utbrott ökar dessutom intresset. På italienska Etna och isländska Thrihnukagigur upptäcker du de eldsprutande bergens magi.

ANNONS
|

Det ser ut som ett månlandskap. Den stora vita jeepen skumpar fram över böljande kullar i nyanser av grått och svart. Vid horisonten tornar Etnas imponerande topp upp sig, över 3 300 meter hög. Hit kommer turister från hela världen för att beundra den aktiva vulkanen, Europas största. Man kan vandra uppför branterna, men vi väljer i stället att ta linbanan så högt upp det går. När vi kikar på dem som stretar uppför branten känns det som ett bra beslut: Etna är högt nog att platsa bland alperna. Jeepen släpper sedan av oss vid 3 000 meters höjd. Det är så långt upp vi får komma eftersom turister tidigare har omkommit när lavastenar skjutit ut från kratern.

ANNONS

"Vi hinner fly" Det är en viss spänning att kliva ur bilen. Vinden viner men annars råder här en laddad tystnad. Solen skiner och vi har fri sikt upp mot toppen, vars svarta sidor skiftar i vitt och rött. - Det är snö och lava som rostat, förklarar guiden. Att stå på vulkanen känns som att möta ett levande väsen, likt en gigantisk urtidsdrake. Berget verkar betrakta oss. Stillheten här är bedräglig och en del av lockelsen är kanske just vetskapen om att vulkanen lever. Vi kikar ned mot de två toppar som en gång totalförstörde staden Catania. Under det kraftigaste utbrottet på 1600-talet dog över 100 000 människor. "Är ni inte rädda", undrar vi i en av de byar som ligger nedanför vulkanens fot. - Vi är vana vid Etnas nycker. Vi promenerar här, och åker skidor. Och börjar det rinna lava tror vi att vi kommer att hinna fly. Blir det en jordbävning går det nog tyvärr inte lika bra, säger Anna, som bor i Zafferana Etnea. Faktum är att jorden runt vulkanerna är särskilt bördig, vilket ger både fantastiska viner, olivolja och citroner. Alltså fortsätter folk att bosätta sig i närheten, trots riskerna.

Faran lockar Den farliga aspekten av vulkaner verkar inte heller avskräcka besökare. Såväl lokalbefolkning som turister struntar ibland i myndigheters rekommendationer för aktiva vulkaner, vilket inte är en särskilt god idé. Naturkatastrofer drar över huvud taget ofta till sig fler nyfikna. När meteoritstenar nyligen regnade ned över ryska Tjeljabinsk slog staden snabbt mynt av händelsen. Och när vulkanen Tongariro på Nya Zeeland hade flera utbrott under 2012 passade traktens turistorganisationer på att utnyttja strålkastarljuset. Det mest kända exemplet på senare tid är annars när isländska Eyjafjallajökull hade ett utbrott under 2010. Den vulkaniska askan som spreds över Europa skapade kaos i flygtrafiken för hela kontinenten - och väckte samtidigt folks nyfikenhet. - Efter utbrottet har intresset ökat och nu vill många fler se vulkaner, säger Björn Olafsson, som arbetar med vulkanturism på Island. - Till och med en taxichaufför i Kentucky känner till vulkanutbrottet som stoppade Europas flygfart. Folk vill se hur vulkanerna ser ut och hur de fungerar, fortsätter han.

ANNONS

Inuti en vulkan Björn Olafsson arbetar med projektet Inside the volcano. Förra året fick turister möjlighet att åka ned i vulkanen Thrihnukagigur. Det är den enda vulkanen i världen där man kan besöka magmakammaren och efterfrågan var så stor att extrabiljetter sattes in. Tanken är att projektet ska bli permanent. - Det är en sådan unik sak att se, och det är synd om folk inte får uppleva det, säger Björn Olafsson. Själv började han intressera sig för vulkaner på grund av sitt intresse, bergsklättring. Många av Islands berg är just vulkaner. - Men att åka ned i en vulkan är mäktigt. Det är färger överallt och väldigt vackert. Det är lite skrämmande att det är så stort också. Folk som åker ned tycker ofta att det är överväldigande, nästan en religiös upplevelse, som att vara i en gigantisk katedral.

Begravet hus Ja, att se en vulkan på nära håll är mäktigt. Men vårt besök på Etna blir lugnt. Vi promenerar runt över den svarta stenen, och spanar ned i den krater som skapades år 2002. Runt omkring oss cyklar ett gäng killar från norra Italien runt på mountainbikes. Det är bra träning där uppe, säger de. Berget visar sig från sin snälla sida i dag. Men på nedvägen passerar vi ett hus som är helt begravt i stelnad lava, bara taket sticket upp. Förr eller senare vaknar Etna igen.

ANNONS

3 vulkaner att besöka +Thrihnukagigur, Island När allmänheten för första gången kunde besöka Thrihnukagigur förra sommaren var efterfrågan enorm. I sommar öppnar vulkanen igen. Det var 1970 som man begav sig ned i kratern för första gången. I dag är det naturligtvis mycket bekvämare, man använder inte rep utan en särskild hiss. Besökarna åker cirka 100 meter ned i kratern, efter en tre kilometer lång vandring över ett lavafält. Det är för tillfället världens enda vulkan där magmakammaren är möjlig att utforska. Thrihnukagigur ligger 20 kilometer utanför huvudstaden Reykjavik och Inside the volcano anordnar transfer från huvudstaden. Vulkanen kommer att vara öppen från 15 maj till 10 september Läs mer på www.insidethevolcano.com

+Mount Tongariro, Nya Zeeland Bergen vid Tongarino i Nya Zeeland lockar hundratals vandrare varje dag under högsäsong. Men under 2012 fick vulkanen Mount Tongarino i området två utbrott, för första gången på mer än hundra år. Inga skadades. Däremot tvingades både flygplatser och vägar att stängas på grund av den rök och aska som vulkanen spydde ut. Intresset för berget blir inte mindre av att det är inspelningsplats för domedagsberget i Peter Jacksons Sagan om ringen-filmer. Läs mer på www.nzescape.com/ruapehu-attractions.html.

+Kilauea, Hawaii Det här är den yngsta av Hawaiis vulkaner och dessutom en av världens mest aktiva. Den är belägen i Hawaii Volcanoes National Park, som är väl värt ett besök. Här finns dessutom den 4 200 meter höga vulkanen Mauna Kea och Thurstons Lava Tube, en 180 meter lång tunnel skapad av en lavaström för hundratals år sedan. Kilaueas senaste utbrott skedde 1983 och pågår otroligt nog fortfarande, i kratarna Puu Oo och Kupaianaha. Här kan man alltså se de glödande lavaflödena. Det rekommenderas starkt att man först besöker Visitor Information Station, där man får veta mer om väderförhållanden, förhållningsregler och risker. Läs mer på www.ifa.hawaii.edu/info/vis/visiting-mauna-kea

ANNONS

+Vulkaner skapas när magma, alltså smält berg, tränger upp påytan och stelnar. Man känner till cirka 600 vulkaner som har varitaktiva i historisk tid. Men slocknade vulkaner finns det tusentalsav.+När en vulkan får ett utbrott tränger magma från en underjordiskkammare upp till jordytan via olika sprickor i jordskorpan. Magmanär full av gaser och ju närmare markytan den når desto mindre blirtrycket från jordskorpan. När det blir tillräckligt lågt bildargasen i magman bubblor. Lavan får då en mindre densitet och kantränga ut.+Magma som tränger ut kallas lava. Den kan tränga sig ut lugnteller explosivt. Platsen där den tränger ut kallas krater.+Det finns flera sorters vulkaner, bland annat stratovulkaner ochsköldvulkaner. Etna är en stratovulkan. Den har formen av en brantkon med en krater på toppen. Sköldvulkaner finns det gott om påHawaii. De har formen av en tillplattad kon och byggs upp avlättflytande lavaflöden.+Jordarna runt vulkaner är ofta bördiga vilket gör att det runtmånga vulkaner är ganska tättbefolkat.Källa: Nationalencyklopedin, institutionen för geovetenskaperpå Uppsala universitet, Iceland.is

Glöm inte säkerhetenMan ska ha extrem otur om det händer något vid vulkanbesöket. Menutmana inte ödet. Det finns turister som åsidosätter säkerheten pågrund av sin nyfikenhet. Följ myndigheternas rekommendationer närdet handlar om aktiva vulkaner. Bäst är också att anlita en guidesom känner området väl. (TT Spektra)

ANNONS