SAS har tvingats till stora nedskärningar när planen står still.
SAS har tvingats till stora nedskärningar när planen står still. Bild: Olof Ohlsson

SAS räddas av svenska och danska staten

SAS tar in 3,3 miljarder kronor via en så kallad revolverande kreditfacilitet. Den garanteras till 90 procent av svenska och danska staten.

ANNONS

Det garanterade lånepaketet som har godkänts av Europeiska kommissionen i samband med covid-19-krisen, är avsett att stödja flygbolags likviditet under perioden fram till dess att verksamhet kan återupptas, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

LÄS MER:SAS varslar 40 procent av personalen

– Vi är glada över att vi har kunnat ingå ett avtal om kreditfacilitet med stöd av den danska och svenska regeringen. Avtalet ökar vår finansiella flexibilitet, vilket är avgörande i en tid då merparten av vår flygplansflotta står på marken. Med denna facilitet på plats fortsätter vi vårt fokuserade arbete med att minska våra kostnader, skriver Torbjørn Wist, finanschef på SAS i en kommentar.

Samtidigt som SAS får tillgång till lånepaketet söker flygbolaget ytterligare stöd från de skandinaviska staterna för att säkerställa att företaget fortsätter ska vara en bärande del av skandinavisk infrastruktur.

ANNONS

– Som en del av detta fortsätter vi vår dialog med den norska regeringen för att ta del av lån med statlig garanti uppgående till 1,7 miljarder norska kronor, säger Torbjørn Wist.

ANNONS