Förslaget kostar statskassan två miljarder kronor. Arkivbild.
Förslaget kostar statskassan två miljarder kronor. Arkivbild. Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Sänkt skatt för pensionärer i budgeten

Regeringen vill sänka skatten för pensionärer i höstbudgeten med totalt två miljarder kronor.

ANNONS
|

Sammantaget med en indexering av grundavdraget innebär det att en person med pension på 25 000 kronor i månaden får 3 400 kronor mer i plånboken per år, skriver regeringspartierna och Sverigedemokraterna på Expressen debatt.

"Inflationen orsakar stora problem för hushållen – ökade kostnader gröper ur hushållskassorna och innebär att vanliga löntagare får se sina reallöner minska i rask takt. Samtidigt slår den hårt mot pensionärernas ekonomi", skriver M, KD, L och SD.

Förslaget innebär att det förhöjda grundavdraget höjs på motsvarande sätt som jobbskatteavdraget, enligt partierna.

En skattesänkning på 283 kronor i månaden

På en pension på 25 000 kronor i månaden skulle skattesänkningen innebära 283 kronor lägre skatt per månad.

ANNONS

Förslaget innebär att det förhöjda grundavdraget höjs på motsvarande sätt som jobbskatteavdraget.

”Tillsammans med det jobbskatteavdrag vi presenterat gör detta att kommer löna sig bättre både att arbeta och att ha arbetat i och med budgeten nästa år”, skriver partierna.

”En viktig prioritering våra partier gör är att stötta de hushåll som drabbas hårdast av den höga inflationen. Det handlar bland annat om barnfamiljer med små marginaler – i budgeten kommer vi att förlänga det höjda bostadsbidraget för dem. Men det handlar också om pensionärer som nu fått se sitt sparande minska kraftigt i värde”, skriver Tidö-partierna.

Pensionerna kommer också stärkas på grund av den automatiska uppräkningen – vilket kommer att stödja de ekonomiskt svagaste pensionärsgrupperna.

ANNONS