Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor polisinsats i centrala Kongsberg den 13 oktober. Bild: Håkon Mosvold Larsen
Stor polisinsats i centrala Kongsberg den 13 oktober. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Samtliga offer i Kongsberg dödades med stickvapen

Norska polisen bekräftar att gärningsmannen utöver pilbågen även gick till attack med stickvapen. Samtliga av de avlidna offren dödades med stickvapen.

Pilbågen användes för att skada. Men för att döda använde Espen Andersen Bråthen stickvapen, säger polisen om dådet i Kongsberg i Norge den 13 oktober.

LÄS MER: Man till attack med pilbåge utanför Oslo – fem döda

Norska polisen bekräftade under en presskonferens på måndagen att gärningsmannen utöver pilbåge, också gick till attack med stickvapen. Samtliga av offren dödades med stickvapen. Vilket typ av stickvapen vill polisen dock inte gå ut med.

Polisen har tidigare inte gå ut med den informationen tidigare för att inte påverka vitten som ska förhöras.

Gärningsmannen, Espen Andersen Bråthen, greps och har erkänt.
Gärningsmannen, Espen Andersen Bråthen, greps och har erkänt.

När det gäller gärningsmannens motiv är psykisk sjukdom fortfarande polisen främsta hypotes.

Polisen har pratat med runt 140 personer för att kartlägga händelseförloppet och kunnat slå fast att Andersen Bråthen inledde sin attack med pil och båge inne på Coop. Sedan fortsatte han till Hyttegata där han dödade fem personer. Då hade han lagt ifrån sig pilbågen och använde i stället någon form av stickvapen, skriver TT.

Från att polisen fick in det första larmet klockan 18.12 på onsdagskvällen till att Espen Andersen Bråthen greps hann han döda fyra kvinnor och en man. Tre av offren var 75 år eller äldre.

Morden har skett både på offentlig plats och i offrens hem. Allt tyder enligt norska polisen på att de var slumpvis utvalda. Espen Andersen Bråthen ska även ha skadat tre personer, men åtalet kan komma att omfatta flera, skriver TT.

LÄS MER: Kongsbergsborna: ”Jag förstår det inte”