SOM EN AMBULANS. Peter Sanftlebens single responder-bil har bland annat hjärtstartare och EKG.
SOM EN AMBULANS. Peter Sanftlebens single responder-bil har bland annat hjärtstartare och EKG.

Så går vården till på natten

Här är den: Bilen som ersätter nattjouren vid Strömstads sjukhus.

ANNONS
|

Peter Sanftleben är intensivvårdssjuksköterska och en av dem som kör det som på fackspråk heter single responder-fordon.

Dagtid är bilen stationerad i Munkedal, men mellan klockan 22 på kvällen och 8 på morgonen ska den befinna sig i Strömstads och Tanums kommuner. 1177 Vårdguiden, SOS Alarm och hemsjukvården kan larma ut den till akut sjuka.

Bilen har i stort sett samma utrustning som en ambulans, förklarar Peter Sanftleben och öppnar bakluckan. Här finns bland annat hjärtstartare och möjlighet att koppla in EKG-övervakning, uppkopplad mot Näl:s hjärtspecialist.

– Är det hjärtproblem kan vi börja behandlingen, ge syrgas, blodförtunnande läkemedel och andra mediciner. Är det aktuellt med en kranskärlsvidgning på Näl förbereder vi för det, berättar Peter Sanftleben.

ANNONS

Smärtlindring hör också till det han kan ge, däremot inte läkemedel i största allmänhet. Den som till exempel behöver antibiotika måste träffa en läkare och får därför bege sig antingen till akuten på Näl eller till närmsta nattöppna jourcentral, i Norra Bohusläns fall Dagson på Södergatan i Uddevalla.

– Det är en nackdel med systemet, att man saknar läkarbedömning, säger han.

Sjuksköterskor inte har förskrivningsrätt för läkemedel. I dagläget kan sjuksköterskan i en single responder inte heller analysera om patienten är i behov av antibiotika.

Men möjligheter att klara provtagningar och få ordinationen via läkare på distans kan komma i framtiden, tror Peter Sanftleben.

Andra akuta tillstånd som kräver läkarkontakt kan vara sår som måste sys. Det gör inte sjuksköterskor. Däremot kan de tejpa ett sår.

Fördelen med den mobila enheten är att den är flexibel, säger Peter Sanftleben.

– Och att någon kan komma hem till patienten och göra en bedömning. Det är svårt att bedöma ett tillstånd per telefon, som 1177 och SOS Alarm måste göra.

– När vi åker ut kan en del patienter slippa åka till sjukhus.

Han tar fall med feber som exempel.

– Vi tar puls och blodtryck och mäter andningsfrekvensen. Kan vi utesluta allvarliga tillstånd kan vi ge rådet att avvakta hemma tills vårdcentralen öppnar.

ANNONS

Astmaanfall har Peter Sanftleben möjlighet att häva, eftersom det för flera sjukdomstillstånd finns så kallade behandlingslinjer, i förväg godkända av läkare. Där ingår även vissa läkemedel.

– Allergiska reaktioner kan vi också bromsa eller häva. Det betyder att patienten kan slippa åka till sjukhus eller i alla fall kan åka in i lugn och ro, säger han.

– Allt sker i samråd med patienten. Vill någon absolut åka till sjukhuset hjälper vi till att beställa transport.

Fakta: Jourbilen

Kallas på fackspråk Single responderenhet.

Bilen, med en ambulanssjuksköterska, befinner sig klockan 22-08 varje natt i Tanums och Strömstads kommuner. Den larmas ut via 1177 Vårdguiden, SOS Alarm eller hemsjukvården.

Sjuksköterskan gör en bedömning av om patienten måste till läkare på Näl eller jourcentral i Uddevalla eller kan stanna kvar hemma.

Hen kan bland annat starta inledande behandling vid hjärtproblem, häva astmaanfall och allergiska reaktioner.

Vissa behandlingar är i förväg godkända av läkare, inklusive användning av läkemedel. Men sjuksköterskan kan inte generellt skriva ut läkemedel.

ANNONS