Kommunens säkerhetssamordnare Peter Dafteryd och medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Olsson.
Kommunens säkerhetssamordnare Peter Dafteryd och medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Olsson. Bild: Thomas Bennelind

Så rustar sig Strömstad för en smittspridning

Strömstads kommun har etablerat en krisledningsgrupp som träder i kraft om coronasmittan når Strömstad. Det berättar kommunens säkerhetssamordnare Peter Dafteryd, som än så länge inte känner till att någon i Strömstad blivit smittad.

ANNONS

Peter Dafteryd, kommunens säkerhetssamordnare, och Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstad, välkomnar oss på Stadshuset utan att ta i hand.

– Vårt mål just nu är att begränsa smittspridningen. Det handlar om att man ska stanna hemma från jobbet om man känner sig dålig, undvika folksamlingar och undvika att ta i hand, säger Lena Olsson.

Pandemiplanering sedan 2009

Kommunen har regelbundna möten över Skype med länsstyrelsen och Smittskyddet i Västra Götaland där man uppdaterar sig på den senaste händelseutvecklingen.

Kommunen har tagit fram och uppdaterat pandemiplanerna från svininfluensan kring 2009.

– Det är en checklista där vi identifierar vilka verksamheter som har högsta prioritet och som kommunen måste hålla igång, säger Peter Dafteryd.

ANNONS

Vilka rör det sig om?

– Det är hemtjänst, hemsjukvård, särskilda boenden, räddningstjänst och vattenförsörjning. Förskolan är också högt prioriterad, och de funktionshindrade som har personliga assistenter.

Kommunen har med anledning av coronahotet etablerat en så kallad "grön stab", det vill säga en krisledningsgrupp.

Peter Dafteryd, säkerhetssamordnare vid Strömstads kommun.
Peter Dafteryd, säkerhetssamordnare vid Strömstads kommun. Bild: Thomas Bennelind

Den består av kommundirektören, säkerhetsansvarige Peter Dafteryd och kommunikationschefen Maria Kvarnbäck, medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Olsson, samt HR-chef Karin Mellberg Jansson.

Finns det några fall av coronasmittade i Strömstad ännu, som ni känner till?

– Inte vad vi fått kännedom om, säger Peter Dafteryd.

Får ni reda på det om det blir så?

– Inte säkert. Smittskyddet placerar i så fall folk i karantän i hemmet. Är det en elev i skolan, en anställd vid kommunen eller en boende på till exempel våra äldreboenden så får vi veta det. Men inte annars, säger Lena Olsson.

I Norge beslutade man på torsdagen att hålla alla skolor stängda. I Sverige har man ännu inte tagit något sådant beslut.

– Om det kommer sådana direktiv är vi beredda på det, säger Peter Dafteryd.

Kommunen har två utgångspunkter inför ett möjligt coronautbrott, säger han.

– Dels handlar det om att minska smittspridningen och värna riskgrupperna, framför allt de äldre. Dels har vi en utmaning, om vi får en stor sjukfrånvaro, att bemanna våra prioriterade verksamheter.

ANNONS
Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstad.
Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstad. Bild: Thomas Bennelind
ANNONS