Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Expansiv budget. Finansminister Magdalena Andersson (S) räknar med goda tider ekonomiskt framöver.

Så påverkas du av vårbudgeten

Skatten sänks för pensionärer – men fler får betala statlig skatt. Så påverkas du av regeringens vårbudget.

Regeringen tror på en ljus framtid, med stark ekonomi och lägre arbetslöshet. Enligt vårbudgeten väntas arbetslösheten minska från 6,9 procent förra året till 6,6 procent i år och 6,4 procent 2018. Staten tros också kunna spara betydligt mer under de kommande åren.

Rent privatekonomiskt bjuder vårbudgeten på få, och små, förändringar. Pensionärer får, som högst, 200 kronor extra i plånboken varje månad, eftersom skatten sänks för dem. Skatten sänks också, med upp till 120 kronor i månaden, för personer med sjukersättning eller aktivitetsersättning.

Samtidigt väljer regeringen att ha kvar den tidigare gränsen för statlig inkomstskatt, enbart uppräknad med inflationen - istället för att höja den i takt med löneökningarna. I praktiken betyder det att fler medel- och höginkomsttagare får betala statlig skatt på 20 eller 25 procent.

Det betyder att den som idag tjänar över 37 675 kronor i månaden, med grundavdrag, i år får betala statlig inkomstskatt.

På en högre nivå satsas mest pengar på polisen - totalt 700 miljoner kronor extra under 2017. Pengarna ska bland annat användas till att anställa fler poliser och andra polisanställda och för att förstärka Nationellt forensiskt centrum, NFC, som bland mycket annat analyserar fingeravtryck och DNA-prover från brottsplatser.

Ytterligare en halv miljard extra läggs på förlossningsvården. Pengarna ska fördelas mellan de olika landstingen.

Skolan tilldelas totalt 650 miljoner kronor - 500 miljoner kronor går till en så kallad jämlikhetspeng, som ska gå till utsatta grundskolor, med många elever som inte blir behöriga till gymnasiet.

– Jämlikhetspengen innebär att skolor som har det tufft får statligt stöd i syfte att höja resultaten, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

150 miljoner läggs också på gymnasieskolans introduktionsprogram, som hjälper obehöriga elever att bli redo för gymnasiet.