Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera miljarder gick över till den norska staten genom alkoholskatten, då norrmännen tvingades handla hemma. Bild: Kari Holmwall
Flera miljarder gick över till den norska staten genom alkoholskatten, då norrmännen tvingades handla hemma. Bild: Kari Holmwall

Så mycket tjänade Norge på stängd gräns

Nya siffror från norska staten visar hur mycket Norge har tjänat på att hålla gränsen stängd.

I ett år har Norge hållit gränsen till Sverige stängd på grund av coronapandemin.

Nu visar nya siffror som rapporteras av tidningen VG hur detta påverkat handeln i Norge och intäkterna för norska staten.

Den största intäktsökningen står, inte oväntat, alkoholförsäljningen för. I och med att norrmännen tvingats handla alkohol på Vinmonopolet har alkoholskatteintäkterna ökat med 3,24 miljarder under 2020 jämfört med året innan.

Även tobakshandeln står för en stor ökning, med 2,41 miljarder mer i skatteintäkter till Norge jämfört med 2019.

Statistiken avslöjar hur stora intäktstapp gränshandeln leder till

Sammanlagt har den stängda gränsen gett Norge sex miljarder mer i statskassan under 2020 på grund av ökad handel inom landets gränser.

– Vi har fått det slutliga beviset: Statistiken avslöjar hur stora intäktstapp gränshandeln leder till. När gränserna öppnas igen, visar undersökningar att nio av tio kommer att börja handla över gränserna igen. Då måste norske politiker inse att avgifterna måste minskas, säger Petter Haas Brubakk, vd för NHO Mat og Drikke till VG.

LÄS MER: Kent Hansson vill tro på gränsöppning i sommar

Och han får medhåll från FRP:s Sylvi Listhaug.

– Jag tror inte vi kan ta bort gränshandeln, men vi kan skära ner avgifterna på gränshandelsvaror till svensk nivå. Det kommer vi att föreslå, säger Listhaug till VG.

Hon menar att det handlar om en nedskärning av avgifterna med runt 7,8 miljarder.

– Sänker vi avgifterna till svensk nivå, kan det skapa tusentals arbetstillfällen i norska butiker och industri. Och göra det mindre aktuellt för norrmän att ta turen till Sverige.

LÄS MER: 365 dagar utan norrmän i Strömstad - läs våra artiklar från året