Melinda Andersson, 20, har kraftigt nedsatt immunförsvar och kan bli svårt sjuk och till och med dö om hon skulle drabbas av coronaviruset.
Melinda Andersson, 20, har kraftigt nedsatt immunförsvar och kan bli svårt sjuk och till och med dö om hon skulle drabbas av coronaviruset. Bild: TT/Privat

Så kan du hjälpa till att skydda riskgrupperna

I Storbritannien finns planer på att tvångsisolera människor över 70 år – och även om man i Sverige inte har liknande planer är det önskvärt även här, för att skydda de utsatta grupperna. Men det finns saker du kan göra som inte tillhör en riskgrupp, för att underlätta isoleringen av de äldre och sårbara.
– När man har nedsatt immunförsvar är rädsla en del av ens vardag, säger Melinda Andersson, som tillhör riskgruppen.

ANNONS

Under måndagen kom Folkhälsomyndigheten med uppmaningen att äldre och andra personer i olika riskgrupper bör undvika all form av sociala kontakter i den mån det går.

I Storbritannien finns sedan tidigare planer på att tvångsisolera alla som är 70 år eller äldre i mellan 12 och 16 veckor, för att genom denna åtgärd kunna undvika en tredjedel av alla dödsfall. I Sverige finns i nuläget inga sådana planer, men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det ändå är vad man strävar efter.

– I praktiken är det vad vi säger. Att äldre inte ska ha några sociala kontakter under den här perioden. De ska inte träffa andra och inte ta emot besök, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Rådet till äldre: Gå inte ut och handla

Stort personligt ansvar

För att minska smittspridningen och skydda personer i riskgrupperna finns det en del råd att följa. Ett av de mest självklara är att stanna hemma om man har symptom på sjukdom.

– Nu gäller ett stort personligt ansvar, som vi behöver sprida gemensamt. Man måste stanna hemma om man känner sig sjuk, säger Anders Tegnell.

Exakt vilka symptom man ska vara uppmärksam på är enligt Tegnell inte det viktigaste, utan att man stannar hemma om man känner sig lite krasslig på morgonen och sedan ser hur sjukdomen utvecklar sig.

– Börjar det utveckla sig till något som liknar en infektion i luftvägarna, stanna hemma tills symptomen gått över och lägg på ytterligare två dagar.

En del har inga anhöriga eller grannar som kan hjälpa till med exempelvis handling, men Tegnell menar att det finns andra möjligheter att få hjälp.

– Det kanske finns grannar, frivilligorganisationer eller andra som kan hjälpa till. Ytterst är det kommunernas ansvar.

De senaste dagarna har flera olika grupper på Facebook startats där människor frivilliganmäler sig för att handla åt sina äldre och människor i riskgrupperna.

"Behöver inte alltid vara äldre personer"

En av dem som tillhör riskgruppen är Melinda Andersson som är 20 år och har en sjukdomshistoria som resulterat i att hon har kraftigt nedsatt immunförsvar. Skulle hon drabbas av coronaviruset riskerar hon att bli väldigt sjuk. Därför uppskattar hon initiativ från medmänniskor som vill hjälpa dem som utsätts hårdare än andra.

ANNONS

– Jag är en av dem som har väldigt svårt att be om hjälp, men när någon sträcker ut handen på det här sättet så tror jag att det räddar väldigt, väldigt många. De som är i riskgruppen behöver inte alltid vara äldre personer med tidigare sjukdomar, utan kan vara unga personer som mig, som utstrålar frisk, säger hon.

Melinda är i dagsläget i "själv-karantän" sedan sex dagar och gör nu allt för att hålla sig frisk.

– I mitt fall är det en stor fördel att jag har en fantastisk chef som skickade hem mig och låter mig jobba hemifrån, samt att jag har många nära och kära som hjälper till med resten. Mitt hjärta går ut till dem som inte har det och är ensamma.

Melinda tycker att en av de saker som är mest frustrerande är att en del inte förstår hur hårt en eventuell smitta kan påverka andra.

– De tänker att de vill bli smittade eller att om de blir det, så är det okej för de överlever. Men de inser inte att de utsätter andra för fara, som kanske inte överlever.

"Alla har inte barnbarn"

På Facebook har bland annat gruppen "Äldrehjälpen" startats som ett initiativ till att äldre och andra personer som befinner sig i riskgrupper ska få hjälp med matinköp. Personer runt om i hela Sverige har anslutit till gruppen och meddelar i vilken ort eller stad de befinner sig och att de finns till förfogande.

ANNONS

– Vi kan börja med att hjälpa våra egna far- och morföräldrar. Men alla har ju inte barnbarn eller vänner som kan hjälpa till. Det finns ju hur mycket hjälp som helst att få, vi behöver bara visa att vi finns och hitta en smart lösning för hur det ska gå till. Vi ungdomar måste se att det är viktigt att agera, säger initiativtagaren till gruppen, Benjamin Kype.

På PRO i Göteborg har styrelsen gått ut med information till Göteborgs 35 föreningar med uppmaningen att medlemmarna ska tänka på och höra av sig till andra medlemmar som kan vara ensamma och i behov av hjälp.

– Våra egna medlemmar skulle inte dra sig för att ringa till varandra eller till oss i styrelsen och säga att de behöver hjälp. Värre är det ju med dem som man inte når, säger Ingela Ekholm, vice ordförande i PRO Göteborgs distriktsstyrelse.

Hon känner till att det finns hjälpgrupper på Facebook men påpekar att det är svårt att veta hur man ska hantera hjälp från personer som man inte känner.

– Det är alltid svårt med främmande människor. Det är inte bara att knacka på dörren och fråga "kan jag hjälpa dig?". Det låter bra men i verkligheten är det ganska svårt. Man vet inte om man kan lita på den här personen, säger hon.

ANNONS

Så kan du hjälpa personer i riskgrupper

• Stanna hemma vid symptom. "Det är ingen idé att grotta ner sig i exakt vilka symptom, utan känner man sig krasslig så stannar man hemma", uppmanar Anders Tegnell.

• Undvik att besöka äldre släktingar, eller andra personer som tillhör riskgrupperna, vid minsta symptom.

• När du stannar hemma från arbete, stanna verkligen hemma. Gå inte till affären, träffa inte vänner och bekanta eller åk kollektivt. Begränsa din kontakt med andra så mycket det går.

• Är du frisk och vill hjälpa till? Håll utkik efter lokala hjälp-grupper i sociala medier och lappar i trappuppgångar. Kom överens om upplägget med handlingen och ställ sedan varorna utanför dörren. I Facebookgruppen "Äldrehjälpen" har hundratals personer i hela landet anslutit sig och erbjudit sin hjälp med att gå och handla åt personer som ska stanna hemma. "Man kan hänga en kasse på dörren. Man kan lämna över den också, men man behöver inte ta i hand" säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

• Man kan också laga mat hemma och sedan leverera den till den som behöver. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell sprids inte viruset via mat eller föremål. Utan från person till person.

ANNONS