Så blir trafiken i midsommar

För många innebär midsommarhelgen dans, god mat och fest. Men helgen är även en av de mest trafikintensiva under året och medför risk för både köbildningar och olyckor.
– Man får ta det lugnt i trafiken, säger Sara Lindström på Trafikverket.

ANNONS
LocationStrömstad||

Midsommar ligger runt hörnet och många beger sig därför ut på vägarna samtidigt. Som mest trafik kommer det vara under torsdagen när väldigt många väljer att åka mot sina midsommarfiranden. Det är de stora vägarna som E6:an och E20 som är intensivast, men även småvägar kommer vara vältrafikerade.

– Det är ju många som ska ut till sina landställen och till mindre festplatser i småbyar och så. Men annars är det de stora vägarna som har mest trafik, säger Sara Lindström, mediekommunikatör på Trafikverket.

Ett som är säkert är att det kommer ta tid att ta sig fram i trafiken. Stefan Gustavsson, presstalesperson på polisen i väst, säger att det kommer komma igång efter lunch och sedan hålla i sig ända in på natten.

ANNONS

– Bohuslän är ett väldigt populärt mål så alla trafikmöjligheter som leder hit kommer fyllas med fordon. Man får vara beredd på att det kan ta flera timmar att ta sig 15–20 mil kanske, förutspår han.

Som alltid under midsommar kommer polisen sätta in extra beredskap för att hålla koll på trafiken. Under slutet av helgen kommer fokus särskilt ligga på kontroller för rattfylleri.

– Befinner man sig i Bohuslän får man räkna med att bli stoppad för kontroller. Framför allt under den senare av helgen är ju alkohol en faktor som vi måste ta hänsyn till. Många väljer att ta bilen för tiden efter att man druckit, säger Stefan Gustavsson på polisen.

Utöver att undvika att köra bil dagen efter att man har druckit alkohol är det allra viktigaste man ska tänka på att hålla hastigheten. Det är i de höga hastigheterna som allra flest olyckor sker, förklarar säger Sara Lindström på Trafikverket.

– Man får ta det lugnt i trafiken. Man kan försöka välja mötesseparerade vägar, och vägar med fartkameror så att man håller hastigheterna, då minskar man risken för olyckor.

Det är även viktigt att hålla sig uppdaterad om trafikläget när man kör. Lyssnar man på trafikradion i bilen får man information om eventuella olyckor och köbildningar. Slutligen uppmanar Sara Lindström alla bilister att hålla sig alerta när de kör.

ANNONS

– Det är viktigt att rasta när man behöver det så att man inte sitter och blir trött bakom ratten. Och man får absolut inte använda mobiltelefonen när man kör!

ANNONS