Sedan midsommar märks en explosionsartad ökning av antalet bokade resor, enligt resebyrån Resia.
Sedan midsommar märks en explosionsartad ökning av antalet bokade resor, enligt resebyrån Resia. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rusning efter solresor i kylan

Det har inte blivit någon upprepning av fjolårets rekordvarma sommar. Nu bokar svenskarna mängder av resor istället för att vänta på värmen hemma.
– Antalet bokningar exploderade någon gång efter midsommar, säger Lina Eklund på Resia.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Fram till midsommar gick många och väntade på sommarvärmen de fick uppleva i fjol. Men när vädret svek märktes det på antalet resebokningar.

– Det har varit en fördröjning. I juni var det tydligt att många gick och väntade på vad de trodde skulle bli ännu en varm sommar. Men om vi tittar på antalet bokade resor nu är siffrorna väldigt höga, säger Lina Eklund.

Hon menar att trenden brukar vända vid midsommar, vilket blir tydligt vid en närmare titt på priserna.

– Jag kikade själv på det innan midsommar. Då fanns det sista-minuten-resor för 299 kronor. Efter midsommar var samma resa 1 000 kronor dyrare, säger hon.

ANNONS

Tågresor blir mer populära

Flygskam och "hemester"-trenden – det vill säga att semestra i eller nära hemmet – verkar inte ha fått någon större effekt på svenskarnas vilja att resa. Både Europa och långväga destinationer såsom Bali eller USA fortsätter att locka. Samtidigt noterar Lina Eklund några nya trender.

– Vi får en förfrågan i minuten om resor med tåg. Det är främst interrailresor som verkar vara intressanta, faktiskt även för barnfamiljer. Och det blir mer och mer populärt att ta tåget ner till sin destination och flyga hem, säger hon.

LÄS MER:Kalkylatorn som hjälper dig att semestra mer klimatsmart

Hon har svårt att tro att det växande intresset för klimatfrågan kommer att få människor att sluta resa.

– Jag upplever att det var mer prat om flygskam i början av året, men att det har släppt något. Det är klart att flygandet är en viktig del, men många kompenserar genom att göra allt annat de kan för miljön. De sopsorterar och äter mindre kött och kanske kommer andelen tågresor fortsätta att växa. Men jag tror inte att vi slutar resa, säger hon.

Fler reser för att upptäcka

Något som överraskar Lina Eklund är att annat än sol- och badsemestrar verkar locka mer än tidigare år.

– Vi reser ovanligt mycket till storstäder som London, Krakow och Prag. Och i exempelvis Grekland letar många efter mer genuina resmål än Kreta eller Rhodos. Jag tolkar det som att man idag reser för att upptäcka och inte bara för att ligga på en strand, säger hon.

ANNONS
ANNONS