Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera av storbankerna tror att riksbankschefen Stefan Ingves nu kommer att stänga dörren för ytterligare räntesänkningar. Arkivbild.

Riksbanken väntas signalera svängning

I morgon kommer Riksbanken med besked om riktningen i den svenska penningpolitiken. Bedömare tror att banken nu kommer att backa från möjligheten för fler räntesänkningar.

Under den senaste tiden har flera viktiga centralbanker runt om i världen signalerat en svängning från den rådande lågräntepolitiken. Exempelvis den Europeiska centralbanken (ECB) har den senaste månaden sagt att en ytterligare räntesänkning inte bedöms vara möljig.

Flera av de svenska storbankerna, med undantag för Nordea, tror att Riksbanken kommer att följa efter.

- När andra centralbanken svänger runt är det märkligt om Sverige och Riksbanken har kvar den signaleringen, säger Robert Bergqvist på SEB.

Även konjunkturen, både internationellt och i Sverige, samt inflationen som ligger nära målet på 2 procent talar för att en sådan signal ska komma, enligt Bergqvist.

- All logik talar för att de ska släppa taget kring signalen om ytterligare sänkningar. Det är ett avgörande steg för att börja normaliseringen av penningpolitiken, säger Robert Bergqvist.

Tisdagens räntebesked väntas i övrigt inte bli någon kioskvältare. Styrräntan spås ligga kvar på rekordlåga – 0,50 procent och köpen av statsobligationer tros fortsätta i tidigare meddelad takt.