Riksbanken lånar ut 500 miljarder

Riksbanken lånar ut upp till 500 miljarder för att säkerställa kreditförsörjningen till coronadrabbade företag.
– Det här vårt bidrag i dagsläget för de konsekvenser som kan komma framöver, säger Riksbankchefen Stefan Ingves.

ANNONS
|

Riksbanken fattade beslutet under ett extrainsatt penningpolitiskt möte igår kväll. Vid en pressträff på fredagen motiverade Stefan Ingves beslutet efter att konstaterat att coronasmittan nu är en pandemi.

– Vi kommer oundvikligen se tydliga negativa effekter av det som sker på global och svensk nivå. Samtidigt kan vi idag kan inte säga hur utdragna och omfattande konsekvenserna av det här blir. Det som har skett har lett till stor turbulens och en stor osäkerhet på finansmarknaderna.

Han pekar på att det riskerar drabba många företag som samtidigt har kostnader i form av löner och skatter.

– Det här riskerar att bli utmanande för många företag. Flyg ställs in och leveranser kommer inte från utlandet, säger Ingves och nämner särskilt på situationen för småföretag och medelstora företag.

ANNONS

– Om man inte gör något riskerar företag gå omkull och då får de säga upp personal.

Kreditförsörjningen får inte hotas

Och det handlar inte om att företagen i sig är dåliga:

– Turbulensen på finansmarknaderna gör att företag, som i grunden är livskraftiga, kan få svårt att finansiera sig. Då är det viktigt att bankerna fortsätter att förse företagen med lån så att kreditförsörjningen inte hotas, säger Ingves.

– Vår del i det här är att se till att en brist på krediter inte förvärrar nedgången i ekonomin.

Han konstaterar att småföretagen och de medelstora företagen sysselsätter två miljoner människor i Sverige, ungefär halva näringslivet.

– Därför har vi fattat beslutet att låna ut upp till 500 miljarder kronor till bankerna. Det ska lånas ut till företag verksamma i Sverige, säger Stefan Ingves på pressträffen.

– Det här är mycket pengar, det utgör tio procent av BNP i Sverige.

”Gratispengar med noll i ränta”

Han förklarar att det är en stor summa pengar och att villkoren är förmånliga.

– Räntan på de här lånen är noll och lånen löper på två år. Det här är i princip gratispengar och vi förväntar oss att bankerna lånar ut dessa medel till företagen.

– Det här fungerar som en slags försäkring – företagen i Sverige ska känna sig trygga med att kreditförsörjningen fungerar.

ANNONS

LÄS MER:Avmattad handel på Stockholmsbörsen

LÄS MER:Värsta börsraset i modern tid

Sedan tidigare hade även Finansinspektionen meddelat att man sänkte kapitalkraven på bankerna från 2,5 procent till noll – vilket frigör upp till 900 miljarder som kan lånas ut till företagen.

Börsen reagerade positivt efter Riksbankens besked. Från att ha öppnat på drygt två procent sjönk först aktiekurserna på Stockholmsbörsen till en minusnivå, men hade sedan en uppgång på över fyra procent vid lunchtid – jämfört med stängningskursen igår. Samtidigt kan man konstatera att de ledande Europabörserna också gick tydligt upp.

Riksbanken håller extrainsatt presskonferens om satsningar för att trygga de svenska företagen,
Riksbanken håller extrainsatt presskonferens om satsningar för att trygga de svenska företagen, Bild: Markko Säävälä/TT

Som en osäker slalom

Stefan Ingves förklarade också på pressträffen att man är beredd att använda alla verktyg som Riksbanken har till sitt förfogande, inklusive att sänka styrräntan ytterligare.

– Vi följer det här timme för timme och vi har en hög beredskap att vidta ytterligare åtgärder.

Han jämförde den instabila ekonomiska situationen nu med slalom:

– Det här är som att åka slalom samtidigt som någon annan hela tiden flyttar på stolparna. Då gäller det att förstå vilka verktyg vi kan använda.

Han förklarar också att det utöver de 500 miljarderna finns lika mycket till som den finansiella sektorn kan använda.

– De här 1 000 miljarderna i Riksbankspengar fungerar precis som kontanter, de kan användas varje dag, om och om igen – så att vi kan hantera skadeverkningarna i den svenska ekonomin.

ANNONS

Finansminister Magdalena Andersson uppmanar bankerna att använda sig av stödet.

– Det är en tydlig injektion till det finansiella systemet. Nu är det viktigt att bankerna verkligen använder sig av den här möjligheten så att i grunden livskraftiga företag inte i onödan går omkull, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till TT.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommer att hålla ett telefonmöte med landets tio största banker liksom svenska bankföreningen och Sparbankernas riksförbund.

ANNONS