Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De nya restriktionerna gäller bland annat för galleriornas serveringar. Bild: Arkiv
De nya restriktionerna gäller bland annat för galleriornas serveringar. Bild: Arkiv

Restriktionernas grepp om samhället hårdnar

Smittspridningen är fortfarande hög. Flera muterade varianter av covid-19 sprids i Sverige och världen. Därför skruvas restriktionerna åt ytterligare.
Från och med den här veckan gäller nya regler bland annat för idrott, köpcenter och krogliv.

Den första mars innebär att flera tidigare meddelande restriktioner träder i kraft. Restriktioner som ytterligare begränsar friheten och rörligheten för Sveriges medborgare. Förhoppningen, från Folkhälsomyndigheten, är att de åtgärder som nu införs ska tvinga ner den fortsatt höga smittspridning, som de flesta av landets regioner redovisar.

LÄS MER: Kris för hotell- och restaurangbranschen – ny konkursboom

Detta är nytt från och med i dag:

• Öppettider för krogar och restauranger begränsas ytterligare. Nu är det stängningsdags klockan 20:30. Tidigare har många krogar kunnat fortsätta efter 20:30 genom att stänga, och sedan öppna igen med servering av folköl och alkoholfritt. Det kryphålet täpps nu till. Verksamheterna får inte ta in gäster alls efter 20:30 men kan hålla öppet för att leverera mat för avhämtning.

• Sällskap förbjuds på restauranger i anslutning till gallerior och köpcentrum. Det gäller om restauranger inte har en egen entré, utan bara kan nås genom att gå igenom till exempel ett köpcentrum. Den som är ensam kan dock fortfarande äta.

• Även idrotten påverkas av nya restriktioner. Bara den tävlingsverksamhet som klassas som elitnivå får i fortsättningen vara igång. Det har tidigare funnits ett undantag för ungdomsidrott. Barn födda 2005 eller senare har kunnat genomföra ”enstaka matcher”. Det är det slut med nu.

LÄS MER: Spahotellet stängt på obestämd tid

Fler restriktioner kan införas

De nya restriktionerna läggs ovanpå dem som redan gäller. Folkhälsomyndigheten flaggar dessutom för att restriktionerna kan skärpas ytterligare. Myndigheten för nu dialog med näringslivet om ytterligare begränsningar när det gäller till exempel besöksantal i butiker och åtgärder på arbetsplatser. Fler skärpta regler för idrotten är också på gång.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

De nya reglerna meddelades på en presskonferens den 24 februari. Då flaggade också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för att det framöver kan komma skärpta krav, som inte bara handlar om att äta i ensamhet utan även om att handla utan sällskap.

– Vi ska inte ha grupper av människor, familjer eller bara bekanta, som går omkring i butiker och bidrar till ökad trängsel om de inte är där för att handla, sa han.