Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reportagen och intervjuerna från 2020 du inte får missa

Året 2020 påverkade Strömstad på ett sätt man aldrig kunnat förutse. Strömstads tidning har bevakat sport, kultur, politik och pandemins konsekvenser på alla olika områden i stan under året. Här är några av de mest lästa reportagen från året.

Personerna:

Yrket som ostrondykare fick livet att vända

SEPTEMBER 2020. Lotta Klemming vill helst bara befinna sig under ytan bland ostronbankar och säger sig ogilla att ta plats och vara med på bild. Ändå har hon synts i tidningar över hela Europa och nu släpper hon sin första bok. I Edsviks eftermiddagssol pratade vi med ostrondykaren om hur dessa sidor kan gå ihop.

LÄS INTERVJUN HÄR.

Prästen som blev polis i Strömstad

DECEMBER 2020. I arbetet som präst var Andreas Hernqvist van vid att ge stöd åt andra i kriser och sorg. Men en dag blev hans egna bördor för tunga att bära och vägen ut visade sig vara polishögskolan. Även i det jobbet har han handen utsträckt.

– Jag vill hjälpa andra att hitta vägar ur svåra situationer, säger han.

LÄS INTERVJUN HÄR.

Johan Flodin: ”Jag har mer tid än någonsin”

MAJ 2020. Coronapandemin satte käppar i hjulet för hyllade tränaren Johan Flodin och norska roddlandslaget. När idrotten och samhället står i väntans korridor får 52-åringen utrymme för reflektioner om sporten, ledarskap och minnen från uppväxten i Strömstad.

LÄS INTERVJUN HÄR.

"Det är som det har byggts en mur, man tror inte att det är sant"

NOVEMBER 2020. Den 11 mars var det fullt av norrmän på Nordby shoppingcenter. Dagen därpå stängdes gränsen och inget blev sig likt igen. – Man är helt ensam här nu, säger centerchef Ståle Lövheim och tittar från sitt kontor ut mot den tomma parkeringen.

LÄS INTERVJUN HÄR.

Barbro minns dagen Svinesundsbron invigdes 1946

DECEMBER 2020. Barbro Mattsson, 83, minns dagen när Gamla Svinesundsbron invigdes. Hon blev utsedd till blomsterflicka och fick träffa kronprinsparet som besökte Svinesund. – Jag minns att jag bar min första färdigköpta klänning den dagen, säger Barbro Mattsson.

LÄS INTERVJUN HÄR.

REPORTAGEN:

Kommunen skrotade romers hem: ”Som att de kapade benen”

AUGUSTI 2020. Mindre än en timme efter att Dianu Dumitru parkerade sin bil i Hamburgsund kom kommunen och forslade bort den. I den förvarade han och frun mediciner som de inte fick tag i på en vecka. När de slutligen fick hämta sina tillhörigheter hade kommunen bestämt att bilen skulle skrotas.

LÄS ARVID BRANDSTRÖMS AVSLÖJANDE I SERIEN ”KOMMUNEN SKROTADE DERAS BIL”

Född hemma på badrumsgolvet i Bullaren

MARS 2020. Klockan kvart över två på natten 22 mars gick vattnet. Första förlossningen ska ju ta sin tid så Lisa Nilsson och Ulrik Karnström tog det litet lugnt hemma i Bullaren. Men så mycket tid visade sig inte finnas. Ulrik fick i all hast ikläda sig rollen som barnmorska och ta emot sin dotter på badrumsgolvet.

LÄS ARTIKELN HÄR.

Boende på Jägaren: "Man saknar att krama sina barn"

SEPTEMBER 2020. På äldreboendet Jägaren i centrala Strömstad har det varit en ovanlig vår och sommar. Tidningen hälsade på och fick träffa paret Andresen som saknar att kunna krama om sina barn. – Det känns konstigt att inte kunna kramas, men det får vi ta igen sen, säger Aud Andresen, 83 år.

LÄS REPORTAGET HÄR.

Virusflykting: ”Om jag blir sjuk åker jag hem”

MARS 2020. Fjällbacka är en av många ­semesterorter där storstadsbor sökt skydd från coronasmittan. Helårsboende har uttryckt oro för att det bidrar till ökad smittspridning.

LÄS ARTIKELN HÄR.

Olika gränsregler för Aina och hennes norska man

NOVEMBER 2020. Aina Mittet och hennes man Jörgen Mittet bor i Strömstad och har fyra barn och 14 barnbarn i Norge. Nu blir deras besök ännu svårare då Aina vid gränsen måste visa upp ett negativt coronatest som inte får vara äldre än 72 timmar. Något hennes norska man slipper.

LÄS ARTIKELN HÄR.

Här blir Håkan, 72, först att få vaccin i Strömstad

DECEMBER 2020. På onsdagseftermiddagen var det äldreboendet Beatebergsgården i Strömstad som var först ut i kommunen med att påbörja vaccineringen mot covid-19. Håkan Wikström, 72, fick den första sprutan. – Det känns fantastiskt att få vara den första i Strömstad och en av de första i Sverige , säger han.

LÄS ARTIKELN HÄR.

Varslen återkallades: "Nu känns framtiden positiv"

DECEMBER 2020. Stress och oro skapades i personalen på Nordby Supermarket i samband med höstens varsel. Julia Björlin var inställd på att söka jobb i Norge men nu är hon glad att varslen återkallats. – Det innebär väldigt stor lättnad och trygghet och kom som från det blå, säger hon.

LÄS ARTIKELN HÄR.

RÖSTERNA:

Erlandseröd är en välbehövlig fristad i Strömstad

OKTOBER 2020. Uppförsbackar och nedförsbackar. Den kuperade ­terrängen är symptomatisk för livet. I terrängspåret Erlandsröd rör sig alla med olika känslor i blicken och hjärtat.

LÄS THOMAS BENNELINDS KRÖNIKA HÄR.

Hur ska svenska turister lockas till Strömstad när priserna är så höga?

Den dyraste lunchtallriken jag köpt var i Halden – 259 kronor för en tallrik spaghetti med köttbullar.

LÄS JAKOB SIMONSONS KRÖNIKA HÄR.

Marita Adamsson: Banden över gränsen är starka

DECEMBER 2020. Det är december. Råkallt och folktomt på den ståtliga bron med den mäktiga utsikten. Vi går mot mittlinjen. Från andra sidan närmar sig efter en stund två gestalter. Kan det vara de?

LÄS MARITA ADAMSSONS KRÖNIKA HÄR.

Thomas Bennelind: Jag tror på Strömstad

DECEMBER 2020. Coronapandemin förändrar utsikterna och spelreglerna i världen. För invånarna i Strömstad väntar den stora omställningen. Styrkeprovet mot arbetslöshet och utflyttning blir historiskt. I slutändan kommer förändring till det bättre – bara kommunen vill.

LÄS KRÖNIKAN HÄR.