Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rekordhögt antal smittade i Norge – fler kräver vård

Norge har registrerat den högsta siffran för antal smittade per dygn sedan coronapandemin startade – och översteg därmed fredagens notering som dittills var den högsta dygnssiffra. Dessutom stiger siffran för antal inneliggande patienter på sjukhus.

Spridningen av coronaviruset ökar i Norge. Det senaste dygnet har 1 796 personer rapporterats smittade. Det är den högsta dygnssiffran i landet sedan pandemin startade, något NRK var snabba att rapportera om. Strategin har inte fungerat tillräckligt bra påpekar Camilla Stoltenberg, direktör på Folkehelseinstituttet, FHI, till tv-kanalen.

– Det har ökat snabbare än vi förväntat oss, säger hon till NRK om spridningen i skolorna.

Även antalet inlagda på sjukhus har ökat och är den högsta sedan i maj, enligt Dagens Nyheter. Siffran för antal smittade i Norge ligger nu strax över 158 000 och 814 personer har dött.

Fler inlagda på sjukhus

Enligt FHI har nu 89 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin och strax över 70 procent fått två doser. Att smittspridningen trots allt har tagit ny fart har fått konsekvenser för återöppnandet av landet, som har haft bland de skarpaste restriktionerna i Europa.

–För tillfället har återupptagningen satts på paus för att fler vaccinationer ska kunna genomföras, och regeringen kommer att ta ställning till detta som helhet framöver, säger assisterande hälsedirektören Espen Nakstad till NRK.

LÄS MER: Högre smittspridning i Norge än i Sverige

LÄS MER: 466 dagar av karantän: De glömdes bort i Norges coronahantering