Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej


   <a href=NRK rapporterar att de senaste veckorna har 200 personer tagit med sig smitta från andra länder till Norge, hälften av dessa fall var polska arbetare som arbetar på norska industrijobb. (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind">
NRK rapporterar att de senaste veckorna har 200 personer tagit med sig smitta från andra länder till Norge, hälften av dessa fall var polska arbetare som arbetar på norska industrijobb. (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind

Reglerna skärps för utländsk arbetskraft i Norge

En ökad importsmitta har bidragit till att regeringen nu kan komma att ställa tuffare krav på de som arbetar i Norge som kommer från andra länder.
För de som kommer från röda länder krävs coronatest var tredje dag. De nya reglerna påverkar inte svenska gränspendlare.

Utländsk arbetskraft har hittills sluppit att sitta i karantän i tio dagar för att kunna hålla industrier och arbetsplatser i Norge igång.

NRK rapporterar att de senaste veckorna har 200 personer tagit med sig smitta från andra länder till Norge, hälften av dessa fall var polska arbetare som arbetar på norska industrijobb.

Hälsominister Bent Høie har haft möte med LO och NHO (näringslivets huvudorganisation) för att höra hur arbetsgivarna och fackförbunden har uppfattat situationen med importsmitta.

– Vi vill göra tydligt att vi hanterar smittan på bästa sätt, men vi måste göra det på ett balanserat sätt så vi inte sätter verksamheter i stor fara, säger chefen för NHO Ole Erik Almlid till NRK.

LÄS MER: Ovisst läge för gränspendlarna som coronatestas

Svenska gränspendlare ska testas var sjunde dag

Svenska gränspendlare har sedan september varit tvungna att testa sig för corona var sjunde dag, och de som arbetar på sjukhuset Kalnes och har varit lediga mer än tio dagar måste bära munskydd tills de fått tillbaka sitt negativa coronatest. Testcentret vid Svinesund ska läggas ner i mitten av november. Då är det istället kommunerna som ansvarar för att erbjuda sina svenska anställda testställen i den kommun i Norge där de arbetar.