Niklas Claesson , kommunikationschef NU-sjukvården.
Niklas Claesson , kommunikationschef NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården inför inpasseringskontroll

På måndag börjar NU-sjukvården kontrollera alla som ska besöka sjukhuset. Dessutom börjar man se över vilken planerad vård som kan skjutas upp.

ANNONS
|

Från och med måndag hänvisas alla besökare till Näl och Uddevalla sjukhus till respektive sjukhus huvudentré – alla sidoingångar är stängda. Vi huvudentrén får man svara på ett antal frågor av personal innan man släpps in.

– Alla som vill passera in på sjukhuset får först svara på frågor om sitt ärende och om de upplever symptom på luftvägsinfektion. Då kan en bedömning göras om hur angeläget ett besök är, i samråd med aktuell mottagning. Det handlar dels om att förhindra smittspridning men också om vår personal som behövs för att kunna vårda de som blir sjuka, säger Niklas Claesson, kommunikationschef.

ANNONS

LÄS MER:Besöksförbud på NU-sjukvården

Bedömning av akutpatienter

Utanför akutmottagningen på Näl har man under söndagen arbetat med att upprätta ett bedömningstält. Patienter som söker akut sjukvård och samtidigt visar symptom på luftvägsinfektion kommer att bedömas där innan de tas in på sjukhuset.

– Det är till för att vi ska kunna göra en första bedömning av patienter som är i behov av akut sjukvård och som samtidigt kan vara smittbärare. Det är alltså inte en provtagning dit alla som upplever symptom på luftvägsinfektion kan vända sig. Har man sådana symptom ska man i första hand hålla sig hemma.

Skjuta på planerad vård

Samtidigt håller NU-sjukvården nu på att se över vilken planerad vård som kan ställas in eller skjutas på.

– Det handlar om att flytta våra resurser till akut vård. Ännu vet vi inte exakt vilka vårdinsatser som kommer att beröras. Är man kallad till sjukhuset och inte har fått något annat besked så gäller det tills vidare, säger Niklas Claesson.

Totalt har 159 personer nu konstaterats med coronasmitta i Västra Götaland, varav fyra nya fall rapporterades mellan lördag och söndag. Samtidigt flaggar Västra Götalandsregionen för att siffran inte är helt pålitlig.

ANNONS