Finansminister Mikael Damberg.
Finansminister Mikael Damberg. Bild: Anna Tärnhuvud

Regeringen vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser

Regeringen vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser. Det säger Magdalena Andersson (S) på en pressträff idag.

ANNONS
|

Regeringen kommer att lägga fram ett förslag som ska underlätta för hushåll och företag att tackla höjda elpriser i vinter. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) Mikael Damberg (S) på en pressträff under onsdagen, tillsammans med finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar (S).

– Vi vill införa ett högkostnadsskydd för de höga elpriserna, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

Moderaterna har redan presenterat ett liknande förslag. Regeringens förslag kommer vara dubbelt så stort och omfatta totalt 30 miljarder kronor, säger Andersson. Dessutom kommer även företag inkluderas i förslaget.

– Redan innan Ukraina har Ryssland använt energisektorn som krigssföring och påtryckning. Priset på gas högre än någonsin. I land efter land slår priserna i taket. Det finns säkerhet och oro hos många svenskar, inte minst i södra Sverige, säger finansminister Mikael Damberg.

ANNONS

Elpriserna i södra Sverige har fortsatt att rusa senaste tiden och prognoserna för elpriset i vinter är illavarslande – i södra Sverige kan det i värsta fall handla om att flera kronor per kWh blir ”normalt”.

– Vi måste skydda svensk ekonomi och vi måste skydda svenska hushåll, säger finansminister Mikael Damberg.

ANNONS