Regeringen om Sveriges vaccinstrategi

Personer över 70, personer olika riskgrupper och vård- och omsorgspersonal ska prioriteras när Sverige får tillgång till ett fungerande coronavaccin, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens på måndagseftermiddagen. Första kvartalet 2021 hoppas man kunna börja vaccineringen.

ANNONS
|

Vaccinsamordnare Richard Bergström sa på presskonferensen att man hoppas kunna vaccinera under första kvartalet nästa år.

Han har tidigare sagt till GP att EU som helhet kan komma att få tillgång till 30-50 miljoner doser per månad första halvåret 2021 och det dubbla under andra halvåret. Sverige kommer att få två procent av dessa doser, vilket betyder att vi kan – om vaccinutvecklingen faller ut som bolagen hoppas – få tillgång till mellan 10,8 miljoner och 18 miljoner doser.

Hur många personer vaccinet räcker till är ännu oklart.

– Vi vet ännu inte om man behöver 1 eller 2 doser per person, säger Bergström.

ANNONS

FHM: Vaccin löser inte ensamt problemet

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att ta fram en nationell operativ vaccinationsplan om vem som ska vaccineras först och hur vaccinationen ska gå till.

– Personer över 70 år som har en högre risk att få allvarlig sjukdom, andra personer med underliggande sjukdomar, och vi rekommenderar också som en tredje grupp personal inom vård och äldreomsorgen. Det handlar helt enkelt om skapa ett skydd kring de personer som har ett extra behov av skydd, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Ett framtida vaccin kommer att utgöra ett viktigt verktyg i bekämpningen av pandemin. Däremot är det inte det verktyg som slutgiltigt löser problemet, enligt Johan Carlson.

– Ett vaccin kan inte ensamt stoppa pandemin, de viktiga förebyggande åtgärderna måste ligga kvar under överskådlig framtid, säger Johan Carlson.

Sverige har slutit vaccinavtal

Astra Zeneca och EU slöt i augusti ett avtal som ger unionen rätt att köpa ett potentiellt vaccin mot covid-19. Det svenskbrittiska bolagets vaccinkandidat ligger långt fram i processen för ett coronavaccin.

Det rör sig om ett ramavtal som säger att Astra Zeneca ska leverera 300 miljoner doser till EU-länderna, med en option på ytterligare 100 miljoner doser. Avtalet träder i kraft när ett säkert och väl beprövad vaccin ligger färdigt. Sveriges regering har slutit avtal om sex miljoner doser.

ANNONS

– Jag är glad att Sverige når framgångar i att säkra vaccin, säger Lena Hallengren.

– Alla vaccin kan inte helt utrota sjukdomar, men de kan rädda liv, säger Lena Hallengren.

Wold: Dra inga stora slutsatser för tidigt

Men vägen till ett fungerande vaccin är lång. I ett drygt halvår har jakten pågått och antalet projekt har växt explosionsartat. Enligt den senaste sammanställningen från WHO finns nu 173 projekt som parallellt arbetar med att få fram ett skydd mot det nya corona-viruset. Ändå är det först långt in i processen man kan säga något konkret om ett vaccins eventuella verkan.

– Lovande ser det ju ut först när ett vaccin tycks minska risken för att bli sjuk. Det testar man i fas tre, sa Agnes Wold till GP förra veckan.

Astra Zeneca är ett av åtta vaccinprojekt som just nu inne i en fas 3-studie, där man testar vaccinet på människor i större skala.

ANNONS