Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordea flyttar sitt huvudkontor från Hamngatan i Stockholm till Finland. Arkivbild.

Regeringen beklagar finsk Nordeaflytt

Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland, efter månader av utredning. För kunderna ska det inte spela någon roll, men den svenska regeringen beklagar beslutet.

- De har varit tydliga med att de vill ha sitt huvudkontor i ett land som tillhör bankunionen och Sverige är inte med där. Det har funnits brett politiskt stöd för den linjen i Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.

På frågan om regeringen kunde ha gjort något annorlunda svarar Andersson:

- Ja, om de menar att vi skulle ha rusat in i bankunionen. Men hur bankunionen utvecklas är ju inte alls klart, eller förutsägbart. Jag hör själv hur medlemmarna där har ganska stormiga diskussioner om det.

Efter beskedet från Nordeas styrelse blir det Finland som kommer att husera Nordeas huvudkontor och flytten ska inledas om ungefär ett år.

EU:s bankunion

Casper von Koskull angav på en telefonkonferens att man studerat var Nordea kan växa som mest samt att Finland, till skillnad från Sverige, är med i EU:s bankunion.

Flytten innebär att Nordea hamnar under Europeiska centralbankens översyn.

- I slutändan var det ett lätt beslut för vi har gjort ett gediget jobb. Vi har tagit vår tid och jobbat i sex månader och förstått vad det gäller, jag kan åtminstone vara stolt över det gedigna jobbet, säger Casper von Koskull till TT.

Hotat avbryta

LO har hotat med att avbryta sina affärer med Nordea efter flytten.

- Alla som har en sådan fråga skulle jag vilja ha en dialog med och skulle vilja förklara exakt vad det betyder, för det kan finnas missförstånd om våra engagemang i samhället och hur vi utvecklar vår verksamhet, säger Casper von Koskull.

Han säger att regeringens beslut om resolutionsavgiften i våras gjorde att banken tvingades starta flyttprocessen tidigare än planerat.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att den svenska regeringen sätter finansiell stabilitet i första rummet, därav höjningen av resolutionsavgiften.

- Vi tror att finansiell stabilitet är bra för landet och även för bankerna, det visar sig ju också att svenska banker gör mycket goda affärer, även i jämförelse med andra europeiska banker, säger Bolund.

Casper von Koskull vill inte lägga skulden på regeringen och säger att det inte förekommit någon kohandel med Finland för att de skulle flytta dit. Det handlar främst om att Finland är med i EU:s bankunion.

- Där har vi ett ramverk där alla våra största konkurrenter är reglerade och vi gör detta för att få den förutsägbarheten och ett jämnt spelfält.

Nordea uppger att all verksamhet på hemmamarknaderna i Norden förblir oförändrad, "och ur ett kundperspektiv blir det inga förändringar i vår dagliga verksamhet". Bara ett begränsat antal medarbetare påverkas av flytten.

Het debatt

Om Sverige skulle vinna eller förlora i finansiell stabilitet på en Nordeaflytt har bedömare varit oeniga om sedan vd Casper von Koskull först vädrade planerna i mars. Men politiskt är det en het potatis. Många har pekat på symbolvärdet i om en av Europas största banker inte vill vara kvar i Sverige.

Magdalena Andersson har i debatten svängt från att först säga att det finns fördelar med att Nordea flyttar till att tycka att det är bra om banken finns kvar.

Per Bolund tror inte, till skillnad från Stockholms handelskammare, att beslutet påverkar planerna att göra huvudstaden till ett nordiskt finanscentrum.

- Sverige har fortsatt stor banksektor och Nordea kommer att ha stor verksamhet här. Jag bedömer att det inte kommer att påverka intresset för Sverige som ett finansiellt centrum.