Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar under torsdagens pressträff att resandet åter är fritt inom landet för symptomfria personer. Strömstad kämpar i sin tur med att locka hit fler inhemska turister – vilket inte är helt enkelt, enligt Pelle Olausson, vd för Lagunen Camping.  Lena Kempe, vd för Daftö Resort, var glad över att få besked. Bild: Henrik Montgomery/TT, Thomas Bennelind
Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar under torsdagens pressträff att resandet åter är fritt inom landet för symptomfria personer. Strömstad kämpar i sin tur med att locka hit fler inhemska turister – vilket inte är helt enkelt, enligt Pelle Olausson, vd för Lagunen Camping. Lena Kempe, vd för Daftö Resort, var glad över att få besked. Bild: Henrik Montgomery/TT, Thomas Bennelind

Regeringen öppnar för resor inom hela Sverige – "Upp till bevis" för Strömstad

Statsminister Stefan Löfvens besked: Slopar tvåtimmarsregeln för resor inom landet.

Vid en pressträff på torsdagseftermiddagen meddelar Stefan Löfven (S) att tvåtimmarsregeln för resor inom Sverige slopas från den 13 juni. Från det datumet kommer symptomfria personer att få resa fritt inom landet.

- Jag förstår att människor längtat efter det här beskedet. Men det innebär inte att faran är över. Varje resa den här sommaren ska ha försiktighet som ledord, säger Stefan Löfven.

Sedan i maj gäller att resor som motsvarar max två timmar med bil från hemorten får göras under vissa förutsättningar. Rekommendationen har dock varit att tänka igenom om en resa inom Sverige alls är nödvändig.

Men i takt med att sommaren närmat sig har önskemål om ökad rörlighet, åtminstone inom Sverige, växt sig allt starkare både från den hårt pressade besöksnäringen och semestersugna svenskar.

Och nu kommer alltså det efterlängtade beskedet från regeringen. Från och med den 13 juni hävs de tidigare reserestriktionerna och det är fritt fram att resa i hela Sverige, oavsett avstånd från hemorten. Tillåtelsen att resa gäller dock endast symtomfria personer, säger Stefan Löfven.

Det svenska folket kommer minnas den här våren som en prövningens tid, säger han.

- Hela svenska samhället har kraftsamlat för att klara den här krisen.

Vice statsminister Isabella Lövin:

- Även om vissa restriktioner nu lyfts innebär det absolut inte att livet återgår till det normala, säger hon.

- Viktiga restriktioner kommer att ligga fast, till exempel besöksförbudet på äldreboenden.

Strömstads turism- och besöksnäring kämpar för att hålla huvudet över ytan. Stefan Löfvens besked inger visst hopp. Samtidigt är många verksamheter i stort beroende av norrmännen.

"Många svenskar känner att Strömstad är norskt territorium"

Pelle Olausson, vd för Lagunen Camping, följde presskonferensen. Han säger sig vara försiktigt optimistisk inför sommaren.

– Naturligtvis ges det bättre förutsättningar för att få svenskar till Strömstad. Men lyckas vi inte med det och norrmännen fortsätter att utebli ... då är vår situation i norra Bohuslän än mer allvarlig, säger han.

Han tror vidare att norrmännens starka influens har påverkat svenskarnas syn på Strömstad som besöksmål.

– Nu är det upp till bevis. Hittar svenskarna till Strömstad eller stannar de i Grebbestad och Fjällbacka? Många svenskar känner att Strömstad är norskt territorium. Om vi vill ändra på det och stå på fler ben, har kommunen och näringen något att arbeta med.

Pelle Olausson, Lagunen Camping. Bild: Thomas Bennelind
Pelle Olausson, Lagunen Camping. Bild: Thomas Bennelind

Daftö Resort ligger endast ett par hundra meter bort från Lagunen Camping. Företagets vd, Lena Kempe, är nöjd över att man fått ny information.

– Spontant är jag jätteglad över att få besked gällande sommaren. Det är också positivt att vi i Strömstad och på Daftö kan välkomna ännu fler svenska gäster, säger hon.

Familjeföretaget planerar nu verksamheten inför sommaren.

– Frågan om hur långt man kan resa är en del i det hela. Samtidigt väntar vi på ytterligare förtydliganden gällande om vad som gäller för till exempel bad i bassänger, säger Lena Kempe.

Lena Kempe, vd för Daftö Resort. Bild: Thomas Bennelind
Lena Kempe, vd för Daftö Resort. Bild: Thomas Bennelind

Texten uppdateras.