Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Radioaktiv läcka i Halden

I måndags skedde ett utsläpp i reaktorn vid kärnkraftverket i Halden. Reaktorhallen evakuerades vid händelsen, enligt strålskyddschefen vid institutet, Tord Walderhaug. Han menar att läckan inte innebär någon fara för vare sig människor eller miljön.

Det ska röra sig om ett mindre radioaktivt utsläpp som skedde under måndagen inne i reaktorn. Först på tisdagen blev den statliga strålskyddsmyndigheten - Strålevernet - varse om händelsen, skriver Halden Arbeiderblad.

Orsaken är, enligt driftschefen Geir Mjönes och strålskyddschefen Tord Walderhaug vid Instituttet for Energiteknik i Halden, ett missöde när ett bränsleprov skulle sättas över i en behållare där det skulle isoleras. I samband med det inträffade ett utsläpp av radioaktiv jod i reaktorhallen. 

- Det blir alltid lite utsläpp till luften inne i reaktorhallen när det görs. Nu fick vi ett oväntat stort utsläpp. Vi ventilerade hallen för att radioaktiviteten skulle gå ner, men det gjorde den inte, säger Tord Walderhaug.

Enligt cheferna vid Instituttet for Energiteknik kommer utsläppet inte att få några konsekvenser vare sig för miljön eller för människors hälsa.

- De som var med om operationen inne i hallen fick små doser utöver det vanliga, men de nådde inte upp till de gränsvärden där det är fara för hälsan. Det har alltså inte skett något externt utsläpp i någon farlig omfattning, säger Tord Walderhaug.

Till Halden Arbeiderblad säger Atle Valseth, chef för Haldenreaktorn, att delar av det radioaktiva utsläppet även läckte ut i luften utanför reaktorn, men försäkrar att en så liten mängd inte utgör någon fara.

Utanför reaktorbyggnaden står Jan Fredrik Andreassen, som just kommit för att jobba på Norske skog i industribyggnaden bredvid.

- Jag såg på nyheterna att något hade hänt i reaktorn, jag hörde att det var ett mindre utsläpp.

Var du orolig för att ta dig hit?

- Nej, det var jag inte. Vi hade nog fått besked från ledningen om det var något farligt för allmänheten.

För bara några veckor sedan blev det känt att Haldenreaktorn skulle stängas ner under en tid. Samtidigt som flera av de anställda på reaktorn skulle förlora jobbet. Orsaken var sviktande ekonomi för forskningsorganisation Institutt for energiteknikk (Ife) som driver reaktorn.

– De är flera grunder till beslutet men alla är knutna till vår ekonomiska situation. Dels handlar det om vi har flera projekt på gång vars kontrakt skulle vara påskrivna nu men som har blivit försenade. Och dels beror det på att oljepriserna gått ner vilket också påverkar vår verksamhet, sa Atle Valseth som är forskningsdirektör på Ife till Strömstads tidning då.

Han menade då att säkerheten på reaktorn var av högsta prioritet och att den skulle kunna behållas även med den mindre personalstyrkan. Till Halden Arbeiderblad säger Ale Valseth idag att det inte finns något sammanhang mellan uppsägningarna och läckan.

– Det är först idag som några i vår personal har slutat. I går var vi inte i den situationen. Säkerheten och beredskapen har varit ledande för oss när vi har varslat personalen. Visar det sig att vi har behov av flera personer kommer vi kalla tillbaka medarbetare, säger han.

Han menar att utsläppet inte kommer få någon påverkan för miljö och människor.

– Det som har kommit ut vid det här tillfället är mellan fem till åtta procent av det vi totalt får lov till att släppa ut under ett år. Och den begränsningen är så konservativ att det här inte ska ha någon betydelse för omgivningen, säger Ale Valseth till Halden Arbeiderblad. 

Haldenreaktorn har varit i bruk i nästan 60 år. Tillsammans med en annan reaktor i samhället Kjeller strax utanför Oslo utgör de de enda kärnkraftsreaktorerna som finns i Norge. Båda två används enbart till forskning. Reaktorn i Halden har framförallt varit inriktad på att forska kring kärnkraftssäkerhet.