Räkbrist i Sverige efter Brexit – nu lär räkpriset skjuta i höjden

Svenska yrkesfiskare får nu inte fiska i norska vatten, vilket de brukar. Det kommer att leda till räkbrist, enligt Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).
– Det kommer lätt att bli en halvering av volymerna och priset på räkor kommer att skjuta i höjden, säger branschföreningens ordförande Peter Ronelöv Olsson.

ANNONS
|

I januari stoppades alla svenska yrkesfiskare från att dra upp fisk och skaldjur i norska Nordsjön. I februari började det även gälla för de norska delarna av Skagerrak. Detta sedan Norge lämnat förhandlingsbordet i avtalet med EU och Storbritannien efter brexit.

LÄS MER:De ska rädda Sveriges sista korallrev – utanför Strömstad

LÄS MER:Över 25 år sedan räktrålaren Novi försvann

Det här får förödande konsekvenser för västkustbåtarna och räkfiskarna, enligt Peter Ronelöv Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation. Han är besviken på Norges hantering av frågan.

– Det är väldigt tråkigt och jag förstår inte riktigt varför Norge sätter så hård press på oss.

Svenska räkfiskare riskerar halva årsinkomsten

För det 20-tal räkbåtar som vanligtvis går ut i norska Nordsjön så här års kommer de avbrutna förhandlingarna att medföra stora ekonomiska bekymmer. Det är nämligen nu som flest räkor fiskas upp i Nordsjön eftersom räkorna i Skagerrak lägger rom i februari.

ANNONS

LÄS MER:Det gäller om du ska resa, jobba eller plugga i Storbritannien efter Brexit

– Det gör att många av våra medlemmar tappar en stor del av sin årsinkomst, ett tufft ekonomiskt slag för fiskarna.

Priset på räkor väntas öka kraftigt

De stoppade fiskemöjligheterna i norska vatten kommer inte enbart att påverka yrkesfisket på västkusten, kunderna vid fiskdisken kan också räkna med kännbara effekter.

– De betydligt mindre volymerna kommer att leda till att räkpriset skjuter i höjden. Men det lär inte räcka för fiskarna, för konsumenterna ska ju också ha råd att betala, säger Peter Ronelöv Olsson.

Inte bara räkfiskarna drabbas av begränsningen, utan även trålare som fångar fisk. Branschorganisationen uppskattar att det totalt påverkar 50–60 båtar.

Fiskebåtarna kan försvinna

Om inte Norge kommer tillbaka till förhandlingarna inom kort riskerar situationen för många yrkesfiskare att bli ohållbar, säger Peter Ronelöv Olsson vidare.

– Vi behöver ett avtal på plats under nästa vecka, vi kan inte vänta längre för då kommer båtar försvinna för gott. Vi tar situationen på största allvar, för enligt oss är Sverige det land som drabbas värst av de avbrutna förhandlingarna.

LÄS MER:Så smakar maneter, tång och sjöpung

ANNONS