Psykologen: Så vet du om du lever med en narcissist

Charmig och karismatisk – men också otäckt oberäknelig. Att leva med en narcissist kan vara fruktansvärt. Men hur vet du om den du lever med är narcissist? Psykologen Monica Emanell pekar ut några typiska tecken.

ANNONS

Narcissister är ofta personer som syns mycket och tar för sig i samtal. De avbryter gärna, pratar om sig själva, och verkar inte särskilt intresserade av någon annan. Att leva med en narcissist kan vara väldigt svårt, menar psykologen Monica Emanell.

– Vissa är omöjliga att ha och göra med om man inte ska gå sönder, säger hon.

Monica Emanell är legitimerad psykolog och psykoterapeut, och har stor erfarenhet av relationsproblem, särskilt i relation till narcissism. Hon har också medverkat i flera böcker på ämnet.

Alla människor har narcissistiska drag i olika grad, men det är när dragen blir dominerande som de skapar problem – både för narcissisten och personerna i dennes närhet. För narcissister kan deras beteende ofta leda till ensamhet eller depression.

ANNONS
Monica Emanell är psykolog och psykoterapeut, och har jobbat mycket med narcissism och narcissistisk personlighetsstörning.
Monica Emanell är psykolog och psykoterapeut, och har jobbat mycket med narcissism och narcissistisk personlighetsstörning. Bild: Privat

De som diagnosticeras med narcissism har något som kallas narcissistisk personlighetsstörning. Det är det bara ungefär en procent av befolkningen som har.

– De flesta kan bete sig lite narcissistiskt ibland, det betyder inte att man har störningen, säger Monica Emanell.

Det finns två varianter av narcissism, den mer ”klassiska” varianten, och den koverta. Koverta narcissister är mer tillbakadragna, känsligare, och mer ångestbenägna. Den mer kända typen är den som syns mycket, tar för sig och pratar om sig själv.

Narcissister är inte särskilt intresserad av andra människor – om de inte är i en relation.

– Då kan de vara extremt charmiga, smöriga och bekräftande, säger Monica Emanell.

Misstänker du att du är ihop med en narcissist? Håll utkik efter följande fem tecken.

Uppmärksamhet och bekräftelse

När en narcissist är intresserad av en person ger de personen väldigt mycket uppmärksamhet. De kan vara intensiva och bekräftande i början. Det kan sedan svänga plötsligt. Monica Emanell menar att det beror på att de ofta är väldigt tävlingsinriktade personer.

– Det kan svänga plötsligt när de känner att de har erövrat den andra personen, eller när de inte behöver tävla längre, säger hon.

Tycker inte om att prata om känslor

Narcissister har svårt att prata om känslor. Om man är i en relation med en narcissist och vill diskutera hur man känner för saker och ting, till exempel att något de gjort har fått en att känna sig sårad eller ledsen, kan det istället få motsatt effekt och de kan bli väldigt arga.

ANNONS

– De kan tycka att man är svag och jobbig och överkänslig för att man känner en massa saker, säger Monica Emanell.

Blir lätt arga

Narcissister har lätt att bli arga, och har vanligtvis inte mycket empati för andra. Det gäller båda varianter av narcissister. Den koverta varianten blir inte lika öppet arg som den vanliga, utan kan snarare bli passivt aggressiv, menar Monica Emanell.

– De kan istället nypa till på ett mer omärkligt sätt, som är svårt att sätta fingret på, säger hon.

Andra regler för sig själva

Narcissister har högt självförtroende, och tycker att deras egna kompetens är en självklarhet. De tycker därför ofta att de inte har gjort något fel, och får inte skuldkänslor på samma sätt som andra. De ser sig som mycket bättre än personerna omkring dem, och anser att vanliga regler och normer inte gäller för dem.

– Om man är partner och klantar sig kan de bli jättearga och säga att man är dum i huvudet, men skulle de själva klanta sig finns det alltid en orsak till det, säger Monica Emanell.

Det är aldrig deras fel

På grund av det höga självförtroendet kan narcissister känna sig berättigade. De kan vända på situationer eller känslor så att det blir den andra personens fel, och de är ofta väldigt kritiska.

ANNONS

– Om de har tappat en mugg i golvet kan de vända på det och säga att det är för att du kom dit och distraherade dem, säger Monica Emanell.

Kan narcissister hjälpa hur de beter sig?

Narcissister tänker inte som andra gör, menar Monica Emanell. I de flesta fall är deras beteende omedvetet, och de har svårt att se att de har gjort någonting fel.

– De tänker inte att ”nu ska jag köra över den här personen för att det passar mig”. Det metatänket, att kunna se situationen utifrån, finns inte.

Narcissister beter sig lite som barn, menar hon.

– I grunden har vi människor fått det narcissistiska draget för att vi ska kunna sätta gränser, inte bli överkörda och kunna ställa krav. En tvååring har ofta det här sättet att agera också, och sedan lär man sig ta hänsyn till andra.

Det är dock inte helt oöverkomligt, menar Monica Emanell. Narcissister kan ändra sitt beteende. Men det är sällan de vill göra det – eftersom de inte se att de har gjort något fel.

LÄS MER:Så håller du dig flytande när din partner är deprimerad

LÄS MER:Klandra inte din partner för din svartsjuka – sök hjälp

LÄS MER:”Måste man verkligen älska sig själv för att kunna bli älskad?”

ANNONS