Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter att ha ändrat reglerna kunde Postnord förra året plocka ut 900 miljoner kronor ur den egna pensionsstiftelsen. Arkivbild.

Postnord försöker plocka ur pensionsfonden

900 miljoner kronor ur den egna pensionsstiftelsen kunde krisdrabbade Postnord plocka ut förra året efter en regeländring, skriver Svenska Dagbladet.

Koncernens ekonomiska problem har lett till en oro att Postnord ska fortsätta att ta ut stora summor ur stiftelsen. De fackliga organisationerna vill nu se större garantier för de anställdas pensioner och kräver förhandlingar för att uttagen, som väntas fortsätta, ska stoppas.

- Vår uppfattning är att medarbetarnas pensioner inte får riskeras, säger Ulf Sjödin, ordförande på Saco-Posten, till tidningen.

Centrum i bråket är tillgångarna i pensionsstiftelsen som ligger på cirka 19 miljarder kronor, mycket pengar, men ändå för lite i förhållande till pensionsskulden.

Förr året beslutade Postnord att ändra beräkningsmodellen för pensionsskulden. Det ledde till en högre förväntat avkastning, vilket i sin tur ledde till att mindre pengar behövdes i stiftelsen och att det numera fanns ett stort överskott. I stället för att bekosta pensionsrelaterade utgifter ur egen ficka skulle överskottet i stället användas.