Vi skickar allt färre brev - det gör det dyrare att dela ut dem. Nu höjer Postnord portot.
Vi skickar allt färre brev - det gör det dyrare att dela ut dem. Nu höjer Postnord portot.

Portot höjs – så dyrt blir det att skicka brev

Nu blir det dyrare att skicka brev. Postnord höjer portot för brev upp till 50 gram ordentligt – från nio till elva kronor. Orsaken är fallande brevvolymer.

ANNONS

Vi skickar allt färre fysiska brev, med resultatet att de brev som skickas blir dyrare att dela ut. Brevbäraren behöver till exempel fortfarande åka samma sträcka oavsett om det ska delas ut 10 eller 100 brev i området. Den nya postförordningen, som trädde i kraft i somras, ger nu Postnord tillstånd att höja portot för att kompensera för de fallande brevvolymerna.

Vid årsskiftet höjs portot för brev upp till 50 gram med två kronor, till 11 kronor. Portot för utrikesbrev höjs samtidigt med en krona till 22 kronor. Dessutom kommer priset på "övriga delar av brevverksamheten" också att ses över. Postnord utesluter inte heller att portot kan behöva höjas mer framöver.

ANNONS

Fler paket – men räkna inte med lägre priser

– Det är svårt att sia om framtiden, men vi ser inget som tyder på att folk kommer skicka lika många eller fler brev framöver. Digitaliseringen stannar inte av. Brevvolymerna ser därför ut att minska även framöver, men vi vet inte om fallet blir så stort att det kräver en ytterligare portohöjning, säger Charlotte Svensson, affärsområdeschef för brevverksamheten inom Postnord.

Medan brevvolymerna sjunker ökar e-handeln – och de skickade paketen. De priserna påverkas inte av prisjusteringen på brev, men Charlotte Svensson räknar inte heller med att kostnaden för att skicka paket kommer att sjunka i framtiden.

– Det är en marknad med mycket hård konkurrens idag. Jag tror inte vi kommer se sjunkande priset där, vi har till exempel en stor chaufförsbrist och de stora e-handelsvolymerna är också svåra att hantera, säger hon.

ANNONS