Kosterbesök. En delegation med politiker och tjänstemän fick en dragning av utredaren Christian Pleijel om hans förslag till va-lösning för Koster.
Kosterbesök. En delegation med politiker och tjänstemän fick en dragning av utredaren Christian Pleijel om hans förslag till va-lösning för Koster.

Politiker om Alternativ 3 för Koster

Ett utkast till det nya förslaget till lösning på va-problematiken på Koster presenterades för politiker och tjänstemän på Koster i onsdags. Det går bland annat ut på att bygga ut reningsverket vid Långegärde.

ANNONS
|

I onsdags presenterade utredaren Christian Pleijel det nya förslaget till en lösning på vatten- och avloppsproblematiken på Koster. Förslaget, som bara är på skisstadiet ännu och ska presenteras i sin slutgiltiga form i februari, kallas Alternativ 3.

Det kommer i sin färdiga form att ställas mot de två tidigare förslag som lagts fram, där alternativ 1 innebär en rejält utbyggd avsaltningsanläggning och alternativ 2 innebär en fastlandskabel.

Alternativ 3 bygger sammanfattningsvis på flera enskilda åtgärder, inte någon stor, övergripande lösning. Det handlar bland annat om att bygga ut reningsverket vid Långegärde, avsaltningsanläggningen i Ekenäs och eventuellt bygga en reservvattentäkt på Nordkoster.

ANNONS

Utredaren vill också starta ett va-kunskapscentrum på Koster för miljömässigt och ekonomiskt hållbara, småskaliga va-lösningar. Strömstads kommun ska vara huvudman och Göteborgs universitet samt Hav- och vattenmyndigheten ska vara partners.

Alternativ 3 utgår från att Kosteröarna har 500 bofasta år 2030. Investeringskostnaden för kommunen med alternativ 3 bedöms vara cirka 30 miljoner.

– De här mötena på Koster har gjort att det väckts ett antal frågor som Christian Pleijel nu har att räta ut innan han har en slutgiltig rapport i februari. Det är för tidigt att sätta ner foten och säga något om det här förslaget ännu, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd (C).

Ulf Gustafsson (S), ledamot i kommunstyrelsen, har en invändning mot förslaget.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att man föreslår att Kosterborna inte ska ha en anläggningstaxa som på andra platser i kommunen. Det förvånar mig. Jag ser inte hur man skulle kunna genomföra det – det kan bli väldigt olika kostnader för olika fastighetsägare.

Lena Martinsson (S) poängterar att förslaget långtifrån är färdigt.

– Det är ett dialogmaterial än så länge och saknar viktiga delar om juridik och ekonomi, och frågor om driftskostnader. Men det är positivt att det händer något i frågan, vi behöver komma till beslut. Man måste få ordning på vatten- och avloppsfrågan på Koster.

ANNONS

Morgan Gutke (C) tycker att förslaget är intressant.

– Det är lite tidigt att säga vilket alternativ som är bäst. Men det här är intressant, det kan inte vara ett självändamål att dra en fastlandskabel om det går att lösa det på ett mer småskaligt sätt.

Fakta: Tidslinje

Tidsplan för åtgärderna i förslaget, i urval, om alternativ 3 antas.

Februari 2017 - Alternativ 3 ska läggas fram i färdigt skick.

2017 - Beslut om alternativ 3. En hydrogeologisk undersökning genomförs.

2018 - Beslut om att bygga ut reningsverket vid Långegärde, och att starta ett va-kunskapscentrum på Koster.

2019 - Beslut om en förstärkning av avsaltningsanläggningen i Ekenäs.

Källa: Dialogutkast alternativ 3, Christian Pleijels utredning.

ANNONS