Sara Olsson är kommunpolis i Strömstad.
Sara Olsson är kommunpolis i Strömstad.

Polisen om våldtäkten: ”Fått in ett tiotal tips – högsta prio”

En man överföll och våldtog en kvinna natten mot lördag i Strömstad. Under helgen genomfördes en teknisk undersökning och polisen knackade dörr i området.
– Ärendet har högsta prioritet, vi vill inte att detta ska drabba fler, säger Sten-Rune Timmersjö, gruppchef för grova brott i Fyrbodal.

ANNONS
LocationStrömstad||

Larmet till polisen kom in strax före klockan 01 natten mot lördagen, då kvinnan knackat på i ett hus i Tången-området och berättat att hon överfallits av en mörkklädd, maskerad man som var okänd för henne, berättade polisen på lördagsmorgonen.

Kvinnan fördes till sjukhus för undersökning och området spärrades av. Under natten genomsöktes området av polishundar och på lördagsmorgonen knackade en polispatrull dörr i området.

Utredningsarbetet fortsätter och på måndagsförmiddagen berättade Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i Fyrbodal, att de fynd som gjorts under helgen nu ska vidare analyseras. Vilken typ av fynd som gjorts vill man inte gå ut med.

ANNONS

– Men det är av intresse, och de ska nu analyseras, säger Sten-Rune Timmersjö.

Polisen har fått in flera tips om överfallet.

– Vi har nog fått in cirka 10-15 tips som vi tittar på. Men vi tar gärna emot fler tips, vi vill inte att detta ska drabba fler.

Kommunpolis: ”Förstår att det finns en oro”

Sara Olsson, kommunpolis i Strömstad, säger att de resurser som finns i Strömstad ska användas på bästa sätt för att öka tryggheten efter en sådan händelse.

– Det är fruktansvärt när något sånt här händer. Jag vill förespråka att man ska leva så normalt som möjligt, men jag förstår att det kan finnas en oro – särskilt när man inte fått tag i gärningsmannen.

– De resurser vi har lägger vi till hundra procent på trygghetsskapande.

Hon säger att man ser allvarligt på denna typ av brott.

– Vi vill ju att alla ska känna sig trygga, oavsett kön eller ålder.

Kommunen: ”Alla ska känna sig trygga”

Teresé Lomgård är folkhälsostrateg vid Strömstad kommun och menar att med ett trygghetssamverkande arbete ska alla känna sig trygga på stan.

– Det som hänt är väldigt obehagligt, men alla ska känna sig fria – det onda får inte vinna.

Varje år görs en trygghetsenkät där kommunen jobbar med trygghetsfrågor som belysning och hur det ser ut på olika platser i stan.

ANNONS

– Vi fixar växtlighet och buskage, för att det ska kännas öppet och tryggt. Vi inventerar platser och invånarna får peka ut platser som upplevs som otrygga.

Teresé Lomgård poängterar att ingen ska behöva känna sig otrygg.

– Vi får hjälpas åt som föräldrar och medmänniskor. Det är hemskt om alla blir rädda så ingen vågar sig ut. Men trygghet är ju en känsla, är man rädd så är man ju det.

– Ju fler ögon ute desto mindre riska att något sånt här händer.

Förebyggande

Personal på fritidsgårdar och från olika verksamheter som socialtjänsten är beredda med samtal för att möta unga som upplever en otrygghet efter en sån händelse berättar hon.

Nattvandring har funnits i olika perioder i Strömstad.

– Det är möjligt att vi från kommunen kan gå in och stötta på olika sätt, säger Teresé Lomgård och tillägger.

– Men det är viktigt att det inte blir något medborgargarde utan att det jobbas i förebyggande syfte.

Polisen misstänker att överfallet skedde mellan midnatt och kvart i ett på natten mot lördag, så boende i området vid Tångenvägen och i närheten uppmanas höra av sig till polisen om man hört eller sett något under denna tid. Kontakta polisen på 114 14.

ANNONS
ANNONS