Pensionsjätten Alecta kan förlora miljarder

Efter det att två amerikanska banker kollapsat och tagits i kontroll av tillsynsmyndigheter riskerar pensionsjätten Alecta att förlora mångmiljardbelopp. Pensionsmyndigheten bedömer att svenska pensionssparare inte påverkas, skriver TT.

ANNONS
|

De viktiga amerikanska så kallade nischbankerna har fått likviditetsproblem – alltså slut på pengar. Banken Silvergate gick i förra veckan i konkurs och bankerna Silicon Valley och Signature har tagits över av den amerikanska staten. Detta på grund av höjda räntor. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har höjt styrräntan för att få ner inflationen.

Svenska pensionärer har dock drabbats av den amerikanska krisen redan nu. Pensionsjätten Alecta har investerat cirka 12 miljarder kronor i Silicon Valley Bank samt Signature – investeringar som nästan med all säkerhet nu gått förlorade.

– Om det här bara avser de här bankerna är det inget som påverkar svenska pensionssparare i det allmänna pensionssystemet, med mindre än om man innehar andelar i fonder i de här bankerna, och det finns säkert sådana fonder i premiepensionssystemet. Men det är en helt marginell påverkan, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten till TT.

ANNONS

Han understryker i intervjun med TT att det allmänna pensionssystemet inte påverkas av turbulensen i USA.

– Det är ingen större fara med anledning av det här. För det allmänna pensionssystemet är det ingen påverkan alls, säger han.

Hans bedömning bygger på att det inte blir något slags turbulens, och en allmän nedgång av priserna på kapitalmarknaden. I sådana fall är det framför allt premiepensionen som skulle påverkas.

ANNONS