Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många med låga löner kommer att få det svårt att klara sig som pensionär utan bidrag i framtiden. Arkivbild.

Pensionen kan bli en kalldusch

Många med låga löner kommer att få det svårt att klara sig som pensionär utan bidrag i framtiden.

En 35-åring i dag tänker kanske inte särskilt mycket på pensionen. Men nu är det dags att tänka om, i alla fall för dem som inte har höga inkomster.

Swedbank har tittat på de nödvändiga utgifterna för en 35-åring som lever ensam och ställt dem i relation till den inkomst olika yrkesgrupper har efter skatt när de jobbar, men också när de går i pension. I utgifterna ingår till exempel hyra, mat, el och kläder.

- Då kan man konstatera att i dag så lägger en undersköterska ungefär 70 till 75 procent av sin disponibla inkomst på nödvändiga utgifter. Men som pensionär så kommer det att behövas mer än 100 procent av pensionen för att klara de nödvändiga utgifterna. Man kommer att gå back och vara beroende av bidrag som det ser ut nu, säger Arturo Argues.

I bankens exempel lägger en person som tjänar runt 26 000 kronor före skatt drygt 60 procent av sin disponibla inkomst på nödvändiga utgifter, efter pensionen blir det 97 procent av den disponibla inkomsten

Arturo Argues säger att trots att regeringen ska sänka skatten för pensionärerna så räcker inte det. Han ger rådet att först gå in på sajten Min pension och göra en pensionsprognos för att få en överblick.

- Ett sätt att förbättra sin pension är naturligtvis att komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen med ett privat sparande, säger han.