På plats i Göteborg: Här är bilarna på årets elbilsmässa

En komplett motorfest utan tillstymmelse till avgaser – även om en hel del hybrider smugit sig in. Tidningen tog ett varv på elbilsmässan Ecar Expo och fick bland mycket annat veta mer om "Sexy cars".

ANNONS
|

På fredagen slogs Svenska Mässans dörrar upp för Ecar expo, en av de största elbilsmässorna i Norden. Mässan har arrangerats i Göteborg även tidigare men har nya inslag i år, som till exempel möjligheten för besökare att provköra ett 50-tal laddbara bilar direkt från mässgolvet ut i Göteborgstrafiken. Den största provkörningsflottan någonsin för mässans del, inklusive ett 30-tal helt nya elbilsmodeller.

Lokala biltillverkaren Volvo Cars elbil XC40 Recharge finns dock inte på plats, men bilmärket var däremot representerade genom Polestar, bilmärket för eldrivna prestandabilar som ägs gemensamt av Volvo Car Group och Zhejiang Geely Holding. Att XC40 inte visades upp på mässan beror enligt företaget på att Polestar ligger före i produktionsplanen.

ANNONS

– Polestar börjar att produceras i början av 2020, medan Volvo Cars XC40 Recharge först senare nästa år, säger Stefan Elfström, presstalesperson Volvo Cars.

Därför fick modellerna in

Allt fler fordonstillverkare satsar nu på el, medan Tesla gick in helhjärtat in redan från början. Tom Sjötun, ordförande för Tesla Owners West Sweden, har kört alla modellerna. Nu väntar han på nästa modell, Model Y, och berättar Teslaprofilens Elon Musks tanke bakom modellernas namn:

– Den första heter S, den andra heter X och trean skulle egentligen heta E och så har du ju Y som kommer. Då blir det ju "SEXY", men så fanns det redan en bilmodell som hette E, säger han.

– Men en bakvänd trea blir ju E, så då får du "SEXY" ändå. När de sedan släpper sin pickup, sin cybertruck, och så har du C, sedan släpper de en all-terrain vehicle, A, och sedan en roadster, en sportbil, R, och en semitruck, en lastbil, och då får du "SEXY CARS". Ändå rätt kaxigt!

Ecar Expo huserade under två år i mindre mässlokaler i Göteborg och Stockholm. Under fjolåret valde man dock att hålla till på en enda plats, Svenska Mässans lokaler i Göteborg. Så blev de ju alltså i år igen men i början på februari är det dags för Stockholm och en 600 meter lång provkörningsbana inomhus i Friends Arena.

ANNONS
ANNONS