Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Snart kan det bli svart i rutan och då riskerar många att missa vad Alex, Anna, Mickan och Fredde har för sig i populära Solsidan. Bild: TT
Snart kan det bli svart i rutan och då riskerar många att missa vad Alex, Anna, Mickan och Fredde har för sig i populära Solsidan. Bild: TT

På tisdag släcks TV4 – detta behöver du veta

Nu står det klart att TV4 och C More stängs ner vid midnatt för Comhems och Boxers kunder. Detta efter att förhandlingarna parterna emellan strandat på tisdagskvällen. Totalt berörs 2,1 miljoner hushåll i Sverige.
"Detta innebär att vi tvingas släcka kanalerna i kväll kl. 23:59 den 10 december", skriver Comhem i ett pressmeddelande.

TV4 och Comhem har förhandlat intensivt de senaste dagarna. På tisdagen meddelade kanalen att man erbjuder Comhem att få sända TV4:s program utan kostnad fram till den 10 januari. Med andra ord skulle julefriden vara säkrad.

Men erbjudandet möttes av kalla handen från Comhem, som hänvisade till att avtalet går ut vid midnatt, varför kanalerna skulle stängas ner. På tisdagskvällen skickade Comhem dessutom ut ett sms till sina kunder om att TV4- och C More-kanalerna med "stor sannolikhet" stängs ner vid midnatt.

Strax därefter meddelade Comhem i ett pressmeddelande att tisdagskvällens förhandlingar parterna emellan strandat, varför nedstängningen nu är definitiv.

"Tyvärr har de påbörjade samtalen ännu inte resulterat i en överenskommelse om de rättigheter våra kunder efterfrågar. Detta innebär att vi tvingas släcka kanalerna i kväll kl. 23:59 den 10 december", skriver Comhem i ett pressmeddelande.

Vad är det som ska hända?

Klockan 23.59 den 10 december riskerar kanalerna TV4, TV4 Guld, TV4 Fakta, TV4 Film, SF-kanalen, Sjuan, TV12, Sportkanalen och C More försvinna för Comhem- och Boxer-kunder.

Varför?

Parterna har inte enats om ett nytt avtal. Enligt Comhems ägare Tele2 vill ingen förhandla med dem, varken Bonnier Broadcasting eller deras ägare Telia. Telia menar att det är en fråga mellan Tele 2 och TV4, och den senare menar att anklagelserna om att de inte förhandlar är direkt felaktig.

Hur många kunder berörs i Göteborgsområdet?

Tele 2 har ingen exakt siffra över Göteborg men i hela Sverige drabbas en tredjedel av hushållen, 2,1 miljoner. "70 procent av Sveriges lägenheter i flerbostadshus", säger Joel Ibson vid Tele 2:s presstjänst.

Hur kan man titta ändå?

Alla kan ta del av TV4:s innehåll på TV4 Play som vanligt och på C More, enligt TV4:s presstjänst.

Hur ser parterna på chansen att få till ett nytt avtal?

Inte stor om man frågar Tele 2. "Vi ser fortfarande ingen vilja att inleda seriösa förhandlingar" säger Joel Ibson till GP på måndagen. Mathias Berg, operativ chef TV4 och C More, menar att konflikten handlar om att Com Hem kräver nya rättigheter utan att betala för dem. "TV4 förhandlar inte i media men har erbjudit en förlängning av avtalet till samma villkor som idag. Detta för att undvika konflikt" säger han i en skriftlig kommentar.