Klas Östergren har beslutat att lämna Svenska Akademien. "I’m leaving the table, I’m out of the game” skriver han i ett meddelande till SvD. Strax därefter kom besked om att även författaren och litteraturforskaren Kjell Espmark lämnar akademien. Bild: TT
Klas Östergren har beslutat att lämna Svenska Akademien. "I’m leaving the table, I’m out of the game” skriver han i ett meddelande till SvD. Strax därefter kom besked om att även författaren och litteraturforskaren Kjell Espmark lämnar akademien. Bild: TT

Östergren, Englund och Espmark lämnar Svenska Akademien

"Ett svek mot snille och smak." Författarna Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark kommer inte längre att delta i Svenska Akademiens arbete.

ANNONS
|

Författaren Klas Östergren uppger på fredagen att han lämnar Svenska Akademien. I ett meddelande till Svenska Dagbladet skriver författaren följande:

"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game”.

Klas Östergren valdes in i Svenska Akademien 2014, och har sedan dess suttit på stol nummer 11. Så sent som i torsdags deltog han i en sammankomst med Svenska Akademien i Börshuset. Då ska en rapport ha presenterats för ledamöterna, i vilken det utreds vilken relation varje enskild ledamot har till den så kallade kulturprofilen.

ANNONS

Klas Östergren är bland annat känd för böckerna Gentlemän, Gangsters och Den sista cigaretten. Orden han använder när han nu lämnar De aderton har han lånat från artisten Leonard Cohen, som han även citerade i sitt inträdestal.

Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Peter Englund hoppade senare under fredagen också av.

I ett brev till Aftonbladet skriver han om en spricka i Akademien:

”När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig. När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokatutredningen har majoriteten i sina avvägningar, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete.”

Under fredagen meddelade även författaren och litteraturforskaren Kjell Espmark att han lämnar Svenska Akademien.

ANNONS

”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet - då kan jag inte längre delta i arbetet”, skriver Kjell Espmark till Dagens Nyheter.

Kjell Espmark invaldes i Svenska Akademien 1981, som efterträdare till språkforskaren Elias Wessén på stol nr 16. Espmark har skrivit ett stort antal diktsamlingar, romaner och essärer. Han har också skrivit monografier om Harry Martinson och Tomas Tranströmer.

Svenska Akademiens ständiga sekreketare Sara Danius är på resa och kan inte lämna några omedelbara kommentarer, meddelar hennes assistent Margaretha Söderling.

Kan vi vänta oss att flera ledamöter lämnar Svenska Akademien?

– Det vet jag ingenting om, det är inget jag känner till, säger Margaretha Söderling.

Varför lämnar Klas Östergren och Kjell Espmark nu Svenska Akademien?

–Vi har inga kommentarer till det just nu. Men Klas Östergren har ju lämnat en förklaring i Svenska Dagbladet. Vi får vänta tills vi hör mer, vi väntar alla.

Det verkar vara något som har hänt under torsdagens sammankomst med Svenska Akademien?

– Ja så måste det vara, men jag vet inte riktigt vad.

Klas Östergrens förläggare Stephen Farran-Lee bekräftar för TT att Östergren lämnar Svenska Akademien.

ANNONS

– Jag pratade med Klas för en halvtimme sedan. Han var själv på plats under mötet på torsdagen och meddelade detta, säger Stephen Farran-Lee, som dock inte vill gå in på vad som fått Östergren att fatta detta beslut.

– Skälen kan jag inte gå in på, de måste han få berätta om själv och just nu vill han inte ge några intervjuer, säger han till TT.

1989 valde Werner Aspenström, Lars Gyllensten och Kerstin Ekman att lämna sina poster i protest mot Svenska Akademiens agerande i Rushdie-affären.

1996 slutade även Knut Ahnlund att närvara vid Akademiens sammankomster i protest mot hanteringen av Rushdie-affären.

2015 meddelade även författaren Lotta Lotass att hon lämnar De aderton. Hennes motivering var de negativa reaktioner hon fått både kring personliga egenskaper och det faktum att hon var ledamot.

GP har utan framgång sökt författarna och akademiledamöterna Sara Stridsberg och Per Wästberg för kommentarer kring de nya avhoppen som nu skakar Svenska Akademien.

Fakta: Fallet "kulturprofilen"

I höstas vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien.

Akademien beslutade att klippa alla band med mannen. Beslutet motiverades dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

Akademien har även beslutat att skärpa sina regler kring jäv.

Mannens verksamhet har även nekats fortsatt stöd av Stockholms stad. Även Statens konstråd, Musikverket och Stockholms läns landsting ska se över sin bidragsgivning.

TT Nyhetsbyrån

ANNONS