Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oslos vädjan: Släpp inte in arbetskraftsinvandrarna än

Norges regering har öppnat för att släppa in utländsk arbetskraft igen. Men från huvudstaden är tongångarna annorlunda.
– Det sista vi behöver nu är en ökad importsmitta, säger Oslos kommunstyrelseordförande Raymond Johansen.

Imorgon fredag lättar man på coronarestriktionerna i delar av Norge där smittspridningen är låg. För drygt en vecka sedan öppnade också statsminister Erna Solberg för att arbetskraftsinvandringen kan öka.

Men i Oslo, som är relativt hårt drabbat av coronasmitta, vädjar man nu till landets regering om att vänta.

– Det sista vi behöver nu är en ökad importsmitta. Stränga regler för arbetskraftsinvandring är en nödvändig förutsättning för att kunna öppna upp Oslo.

Det sa kommunstyrelsens ordförande Raymond Johansen under en presskonferens på onsdagen.

– Det råder inga tvivel om att vaccinering är vägen ur pandemin. Och inte heller om att importsmitta är det största hotet mot framstegen för att hålla pandemin under kontroll, säger han.

Vill ha extra mycket vaccin till Oslo

Jämte Raymond Johansen deltog Robert Steen, kommunalråd med ansvar för hälsofrågor, på presskonferensen. Båda framförde att bland annat Oslo borde prioriteras i den norska vaccintilldelningen.

– Vad ska till för att öppna upp här? Det är det nog väldigt många som undrar. Ett ökat vaccinationstempo är helt avgörande, säger Raymond Johansen.

Oslo kommun har slutit ett avtal med norska Apotekarföreningen, som gör att man kan ge 120 000 doser i veckan.

– Oslo är redo, det enda vi saknar är vaccin, säger Robert Steen.

Presskonferensen hölls dagen efter beskedet om lättnader i restriktionerna i andra delar av landet. Lättnaderna innebär bland annat att restauranger och barer får servera alkohol till klockan 22, så länge de också serverar mat.

LÄS MER: Gränspendlare ska få ersättning av Norge

Öppnar man är det för gott

Men alltså inte i Oslo och grannkommunen Viken, där en femtedel av Norges invånare bor. Kommunalrådet Raymond Johansen avslutade med att peppa stadens invånare.

– Kära Oslobor. Ni har gjort en enorm insats. Vi har hållit nere smittan bättre än andra europeiska storstäder. Vi ska inte göra samma fel som andra. Inte öppna förrän smittan har gått ner, antalet inlagda är få och vaccinationsgraden hög, sa han och fortsatte:

– Om vi öppnar för tidigt kan det på sikt få enorma konsekvenser för liv och hälsa. När vi öppnar upp, då bör det vara för gott.