Oslostudenterna Shayan Miran och Miryam Hagie tycker att Sverige inte tagit pandemin på tillräckligt stort allvar.
Oslostudenterna Shayan Miran och Miryam Hagie tycker att Sverige inte tagit pandemin på tillräckligt stort allvar. Bild: Mia Höglund

Oslobor: ”Skamligt att åka till Sverige”

Sverige har inte tagit pandemin på allvar och svenskarna lyssnar inte på sin regering. Så kan det låta när GP frågar boende i Oslo om coronapandemin och grannlandet. Att åka till Sverige och gränshandla ger inga popularitetspoäng.
– Jag tycker det är skamligt, säger Oslobon Shayan Miran.

ANNONS
|

Områden i Sverige har skiftat mellan grönt, gult och rött på Norges coronakarta över vilka länder som det är ok att resa till och länder som kräver att återvändande norrmän sitter i tio dagars karantän.

I skrivande stund har beskedet att Norrbotten kommer bli gult igen – det vill säga inte kräva karantän – precis som Sörmland och Kalmar, medan resten av Sverige förblir rött.

Men vad tycker norrmännen om de som reser på så kallad Harrytur? Det vill säga tar sig precis över gränsen för att köpa billigt godis och tobak. Och hur ser de på den svenska öppnare strategin jämfört med den norska som setts som betydligt striktare?

ANNONS

LÄS MER:Västsvenskar hålls fortfarande utanför Norge

Kritisk till Sverigeresenärer: ”Det är skamligt”

På en trappa ner mot Oslovikens vatten och med utsikt över operahuset sitter studenterna Miryam Hagie och Shayan Miran.

– Jag känner att Sverige inte har tagit samma hänsyn som andra skandinaviska länder, säger Shayan och får medhåll av Miryam.

– Det känns som Sverige inte har tagit det lika seriöst som andra länder, säger Miryam.

De tror inte att svenskarna, speciellt de unga, har samma tillit till regeringen som norrmännen – som litar på och följer de rekommendationer som satts upp, menar de.

– Man ser på coronatalen att Sverige har lyckats sämre, säger Shayan.

De har inte mycket till övers för de som, trots smittläget, väljer att åka över gränsen till Sverige för att handla billigt.

– Jag tycker det är skamligt, men måste tänka på andra och din egen hälsa. Du tjänar inte så mycket pengar att det är värt det, säger Shayan.

”Tråkigt att gränsen till er är stängd”

Lite längre bort promenerar Mona Uhlen och Kari Vikersveen. De är inte riktigt lika hårda i sin bedömning av om Sverige har valt rätt väg eller inte och tycker kritiken är onödig medan pandemin fortfarande pågår.

– Det är ingen som har facit på vad som är riktigt, säger Mona.

De litar på att regeringen fattar rätt beslut, även om de gärna skulle se att gränsen mot Sverige var öppen utan krav på karantän.

ANNONS

– Jag tycker det är okej att de stänger vissa områden, men folk i Sverige rör sig ju mellan dem ändå, så frågan är om det gör nytta, säger Kari.

Mona åkte till Töcksfors, precis på andra sidan gränsen för att handla innan det blev krav på karantän igen för området. Nu är de som åker och gränshandlar inte så populära. Det syns bland annat på sociala medier där de som gjort Harryturer blir kritiserade.

– Folk tycker det är onödigt att åka till Sverige och handla. Vi har ju butiker i Norge också. Men vi tycker det är tråkigt att gränsen till er är stängd, jag skulle önska att det var öppet, jag har vänner i Malmö som jag skulle vilja besöka, säger Kari.

Mona Uhlen från Ås och Kari Vikersveen från Oslo tycker att kritiken mot Sverige är onödig när det inte är någon som sitter på facit.
Mona Uhlen från Ås och Kari Vikersveen från Oslo tycker att kritiken mot Sverige är onödig när det inte är någon som sitter på facit. Bild: Mia Höglund

Säkrare i Dalsland än i Oslo

På Oslos huvudgata Karl Johan stannar Tore Falkenberg till med sonen Selmer. De har fritidshus i Dalsland och skulle också gärna se att karantänreglerna såg annorlunda ut.

– Ur smittsynpunkt är det fantastiskt bra att åka dit för det är mitt ute på bonnlandet. Det är mycket farligare för oss att vara här i storstan i Oslo. Men jag förstår såklart att myndigheterna måste sätta gränser, säger han.

Han tillägger att gränshandlarna är han inte så begeistrad över, men förkastar inte den svenska strategin.

ANNONS

– Sverige är modigt som har gått sin egen väg och följt expertmyndigheternas råd. Man vet inte i det långa loppet om vaccinet kommer.

Tore Falkenberg, här med sonen Selmer, har sommarställe ute på landet i Dalsland och ser att det skulle vara säkrare än att vara i Oslo.
Tore Falkenberg, här med sonen Selmer, har sommarställe ute på landet i Dalsland och ser att det skulle vara säkrare än att vara i Oslo. Bild: Mia Höglund

LÄS MER:Norrmännen struntar i munskydd: ”Slappnat av”

ANNONS