Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild.
Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild.

Osäker väg för Riksbanken

Riksbanken behåller reporäntan på minus 0,5 procent. Planen att höja räntan först i mitten av 2018 ligger fast. Bedömarna anar att Riksbanken avvaktar kollegornas beslut i ECB innan någon ny riktning tas.

ANNONS
|

Den oförändrade räntepolitiken från Riksbanken var helt väntad, men bedömarna är osäkra på vad Riksbanken har i kikaren framöver.

"Återhämtningen i omvärlden fortsätter men det globala inflationstrycket är dämpat och ränteläget är lågt. Normaliseringen av penningpolitiken i omvärlden väntas ta tid", skriver Riksbanken i ett pressmeddelade.

Stödköpsprogrammet fortsätter året ut, i enlighet med tidigare beslut. Även mandatet att vid behov göra interventioner på valutamarknaden förlängs.

"Eftersom köpprogrammet löper året ut ger det möjlighet att avvakta ytterligare information som kan påverka ett beslut i december om en eventuell förlängning av köpen", skriver banken.

Avvaktande bedömningar

Swedbanks ekonomer gör bedömningen att riksbanksledningen först vill se vad Europeiska centralbanken (ECB) signalerar när de kommer med sitt besked senare i dag om hur och i vilken takt de enorma stödköpsprogrammen av obligationer ska avvecklas.

ANNONS

Nordeas analytiker konstaterar att Riksbanken därmed lämnar dörren öppen för att förlänga det svenska stödköpsprogrammet – en åtgärd som förutom den låga räntan syftar till att försvaga kronan och lyfta inflationen.

SEB-ekonomerna tycker det är svårt att se hur riksbanksledningen tänker inför 2018, men skruvar nu fram sin bedömning för när Riksbanken gör sin första räntehöjning, från april, till juli.

Skriver ner utsikter

Riksbankens ledning har skrivit ner inflationsutsikterna något, jämfört med i september. Riksbanken räknar nu med en inflation enligt KPIF på 1,8 procent nästa år och 2,1 procent 2019.

Kronan stärktes med några ören mot både dollar och euron direkt efter beskedet.

Vice riksbankscheferna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att förlänga mandatet om valutainterventioner.

TT
ANNONS