Hård arbetsbelastning. På sjukhuset Näl i Trollhättan har man länge vittnat om ett ökat tryck på förlossningsavdelningen
Hård arbetsbelastning. På sjukhuset Näl i Trollhättan har man länge vittnat om ett ökat tryck på förlossningsavdelningen

Oroar sig inte - trots hård belastning

De andra förlossningsavdelningarna i Västra Götalandsregionen är ännu inte oroliga över att det ökade trycket på Näl ska ställa till problem.

ANNONS
|

Att svenskar stoppas från att åka till norska sjukhuset i Östfold ser inte de andra förlossningsavdelningarna i VG-regionen som ett problem. Så länge det inte kommer alltför många.

– Det handlar ju inte om så många hittills, som åker till Norge. Men det är klart, om trycket ökar på Näl så kan det hända att vi får mer att göra, säger enhetschef Irma Korhonen på förlossningsavdelningen i Skövde.

Det är mellan 60-100 kvinnor per år som väljer att åka till Östfold som nu kommer bli hänvisade till Näl i stället. Men som Bohusläningen tidigare uppmärksammat är arbetssituationen på Näl väldigt ansträngd. Om det inte finns någon plats på Näl hänvisas man vidare till Borås, Skövde, Karlstad eller Göteborg. På de olika förlossningsavdelningarna i VG-regionen är man än så länge lugn.

ANNONS

– Det kanske händer att fler kommer hit från Näl-området men det är ingenting som vi inte ska klara av, som situationen ser ut just nu. De som kommer hit från Näl kan vi ta hand om, säger Margaretha Lood, Karlstads förlossningsavdelning.

Sommartider är alltid trycket mycket högt runtom på Sveriges olika förlossningsavdelningar. Avdelningarna i VG-regionen vittnar om ett högre tryck än under andra år. I Borås har man haft ett ökat förlossningsantal på 250 stycken.

– Vår kapacitet har nått gränsen, men skulle det vara några enstaka patienter som kommer uppifrån norr skulle vi kunna ta emot de såklart men det är inte mycket mer än så, säger Else-Marie Sällman vårdenhetschef på förlossningsavdelningen i Borås.

Det var 19 stycken kvinnor av 950 som blev hänvisade till andra förlossningsavdelningar under sommaren, en siffra som kan komma att öka nu men troligtvis inte så mycket.

– Situationen är liknande för alla, då bristen på barnmorskor är stor. Så det vi försöker göra om det uppstår platsbrist och omflyttning måste göras är att vi samarbetar sinsemellan och pratar hela tiden om hur läget på akuten är, säger Maria Söderberg verksamhetschef för barn- och kvinnosjukvården i Skaraborg. Det som ser kaotiskt ut ena stunden blir lugnt andra, så är det att arbeta på en akutmottagning.

ANNONS

– Det har varit en tuff sommar. De som får lida är personalen som inte kunnat gå hem när det varit så stor ökning av förlossningar, säger Else-Marie Sällman.

I Göteborg vågar man inte uttala sig kring hur det kommer att påverka de båda förlossningsavdelningarna; Mölndal och Östra sjukhuset.

– Vi har högt tryck som det är men kan vi ta emot så klart att vi gör det. Det jag kan gissa är att det kommer bli svårare att hänvisa patienter till Näl, säger Eva Helenius vårdenhetschef på förlossningsavdelningen Sahlgrenska.

ANNONS