Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Stefan Bennhage

"Oroa er inte över sjukvården i Strömstad"

Replik på STNB:s årskrönika samt andra skribenter om vårdsituationen i Strömstad.

Några invånare och insändarskribenter utger tyvärr en oro om att sjukvården i Strömstad inte fungerar. Något jag får bemöta ofta både i mitt jobb och som privatperson. Som boende och småbarnsförälder i Strömstad tycker jag att vi har en fungerande sjukvård och vill uppmana alla boende i Strömstad till att vara lugna och inte oroa sig över om man skulle bli akut sjuk.

LÄS MER: Nyhetschefen: ”Vårdsituationen fortsatt aktuell”

Vi har för det första en fullt fungerande primärvård vardagar med två väl fungerande vårdcentraler som håller hög nivå.

För det andra har vi en närliggande jourcentral på kvällstid samt helger. Den ger oss väldigt bra vård när vi blir sjuka på jourtid. (Placeringen i Tanum är en utmärkt plats ur norra Bohusläns perspektiv).

För det tredje har vi ambulanssjukvården i Strömstad som tar hand om oss för alla akuta åkommor och transporterar oss till sjukhus när vi behöver det. Alla ambulanser är bemannade med minst en mycket kompetent sjuksköterska som kan ta hand om alla akuta åkommor samt klarar av att bedöma vilka åkommor som är akuta och vilka som är mindre akuta. Blir vi akut sjuka kan vi alltså vända oss till ovan nämnda. Är det fara för liv ringer vi 112 och i annat fall ringer vi 1177.

LÄS MER: Strömstads­modellen kan ge vård dygnet runt

Vad gällande ett fullt fungerande sjukhus i Strömstad (vilket är det de flesta efterfrågar i debatten) så är det en mycket komplex fråga med många inlägg. Vi ska veta det att sjukvården har utvecklats enormt mycket sedan det fanns ett sjukhus i Strömstad. Till exempel om man drabbas av hjärtinfarkt så finns inte ens idag komplett vård att få vid så stora sjukhus som Näl och Kalnes alla dygnets timmar. Även patienter drabbade av akut stroke måste till stora städer som Göteborg eller Oslo där rätt kompetens finns. Därför ser jag det som en omöjlighet att samla all den kompetens och utrustning som behövs för ett fullt fungerande sjukhus i Strömstad. Vad gäller ett utökat samarbete med Norge så är även det en komplex utmaning och skattebetalarmässigt troligen väldigt dyr lösning.

Som tur är har som sagt sjukvården utvecklats! Primärvården och hemsjukvården tar idag hand om långt mer allvarligt sjuka patienter än vad man gjorde förr. Ambulanssjukvården har också utvecklats och idag behandlas många akuta tillstånd direkt i hemmet och sedan under färden till sjukhuset vilket räddar och räddat otroligt många!

Summan är alltså att vi fortsatt kan vara trygga med vår vård i Strömstad!

Andreas Hansson (C)

Ambulanssjuksköterska