Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Avstängda körfält. Under arbetstiden kommer två av de fyra körfälten på bron stängas av. Underhållsarbetet väntas pågå till och med 2019.

Ommålning stänger nya Svinesundsbron

Under stora delar av de kommande åren kommer framkomligheten vara begränsad på nya Svinesundsbron. Orsaken är att den ska målas om vilket resulterar i att två av de fyra körfälten måste stängas av för all trafik.

Det börjar dra ihop sig för det första stora underhållsarbetet på nya Svinesundsbron. I dagsläget sker en projektering för att kunna genomföra det kommande arbetet så smidigt som möjligt.

– Det som ska göras är att delar av bron ska målas om. Det är ett omfattande arbete så det krävs mycket planering, säger Oscar Lindblad på Trafikverket som är ansvarig för projektet.

Han berättar att det än så länge inte är klart när arbetet på bron kommer igång.

– Vi hoppas kunna påbörja arbetet senare i år, men i huvudsak kommer det pågå under 2018 och 2019.

Det är heller inte klart exakt när på året arbetet ska utföras men troligast är att det blir under perioden mars till oktober eftersom det är då vädret är mest gynnsamt för måleriarbete. Under arbetstiden kommer två av fyra körfält på bron vara avstängda vilket kommer påverka trafiken som ska över bron.

– Vi håller på och analyserar trafiken som passerar bron för att se vilka effekter det kommer få. Det vi har sett är att det under normala dagar inte ska vara några problem. Däremot finns det trafiktoppar över storhelger och semestertider och där försöker vi se vilka lösningar vi kan ta till för att undvika köer, berättar Oscar Lindblad.

En sådan lösning kan vara att leda om en del av trafiken till den gamla Svinesundsbron, en annan är att informera trafikanterna om den begränsade framkomligheten för att få dem att sprida ut sitt åkande.

– Det blir alltid lite kö i början av sådana här projekt men ganska snabbt brukar trafikanterna anpassa sig, säger Oscar Lindblad.

Ståhle Lövheim, som är chef för Nordby Shoppingcenter, är orolig att arbetet på bron kan komma att påverka handeln från Norge.

– Det är ingen höjdare med begränsad framkomlighet på bron. Försvinner tillgängligheten märker vi av det direkt, säger han.

Han hoppas att Trafikverket kommer ha en diskussion med köpmännen i området för att undvika att det blir problem.

– För oss skulle det vara mycket dåligt om bron var avstängd under juli, det är den månad som flest kommer hit och handlar. Sedan får vi hoppas att de kan lösa omdirigeringen av trafiken på bästa sätt så det inte behöver bli köer. Så länge hjulen rullar klarar vi oss, står de stilla blir det värre, säger Ståhle Lövheim.