Omfattande källarbrand i Halden – en person till sjukhus

En omfattande källarbrand med explosionsrisk från gasflaskor ledde till stor utryckning I Halden.
– Om branden hade spridit sig till det gamla träkonstruktionen hade vi behövt kalla in räddningstjänsten från Strömstad och Sarpsborg, säger Ole Torgalsböen, brandchef för Haldens Räddningstjänst.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeHalden usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Norska blåljusenheterna fick larm strax före kl 18 på tisdagskvällen. Väl på plats möttes man av kraftig rökutveckling från källaren. En person har förts till sjukhus med ambulans.

– När vi först kom till platsen möttes vi av kraftig rök. Räddningstjänsten var tvungna att släcka utifrån på grund av explosionsrisk och vi spärrade av 300 meter runt platsen, säger Sindre Dahlström, insatsledare från polisen.

Sindre Dahlström berättar vidare att man evakuerade hela byggnaden där 18 personer är skrivna. Polisen evakuerade även grannar inom avspärrningsområdet. Personerna evakuerades till ett hotell där kommunens krisgrupp har upprättat ett evakueringscenter.

– En person har fått i sig rök och har förts till sjukhus med ambulans. Det har även hittats två avlidna katter i byggnaden, säger Sindre Dahlström.

ANNONS

Polisen kommer under onsdagen göra en teknisk undersökning av platsen för att ta reda på orsaken till branden.

Enligt brandchefen Ole Torgalsböen är byggnaden just nu obeboelig. Han berättar även om hur det kan ha gått ännu värre.

– Det är skador på källarvåningen samt rökskador i andra och tredje våningen. Det är en äldre byggnad som är byggd av mur utanpå och trä inne i hela byggnaden. Vi hade tur att vi fick släckt det före det spred sig vidare upp på första våningen. Gasflaskorna hittade vi sedan och de var det ett särskilt skydd på så explosionsrisken försvann till slut, säger Ole Torgalsböen.

Räddningstjänsten har branden under kontroll på tisdagskvällen, men kommer vara kvar på platsen för att se till att allt är släckt ordentligt samt arbeta med eftersläckningsarbete under kvällen.

ANNONS