Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fortsatt rejält dyrare droppar. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Oljechock kom av sig – inte bensinpriset

Halva den kraftiga prisuppgången på olja är återtagen. Trots det sänker inte drivmedelskedjorna bensinpriset.
Enligt Circle K handlar det om att bensinpriset inte helt följer oljepriset samt att dollarkursen spelar in.

Efter helgens drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar skenade oljepriset på världsmarknaden, över tio procent upp, och bensinbolagen var inte sena att hänga på. Under måndagen och tisdagen höjdes bensinpriset med sammanlagt 55 öre litern och dieseln med 45 öre.

Nu har prischocken på oljemarknaden kommit av sig sedan saudierna sagt att det mesta av den utslagna oljeproduktionen snart är tillbaka. Men de ledande drivmedelskedjorna gör bara en smärre priskorrigering. Dieselpriset sänks på onsdagen med tio öre litern medan bensinpriset lämnas oförändrat.

Inga egna raffinaderier

Enligt Circle K, som inte har några egna raffinaderier utan handlar med bensin och diesel på världsmarknaden, beror det på att drivmedelspriserna inte gått ner lika mycket som priset på råolja, samtidigt som dollarn har stärkts.

– Tittar man på vad som hände i går gick både bensin- och dieselpriserna ner, men en dubbelt så stor nedgång för dieselpriset, men samtidigt ökade dollarkursen. Så sammanvägt har vi gjort en prissänkning på diesel men ingen på bensin, säger Lennart Olsson, ansvarig prissättare för drivmedel på Circle K.

Minskad tillgång

Att bensinpriset inte helt följer oljepriset beror, enligt Lennart Olsson, bland annat på att händelserna i Saudiarabien främst har påverkat tillgången på raffinerade produkter och inte på råolja.

Inte heller OKQ8 har egna raffinaderier och de pekar också på att det flera faktorer bakom bränslepriset än just priset på olja.

"Gårdagens kraftiga svängningar på råoljebörsen och kronans fall mot dollarn avspeglades inte fullt ut i listpriset mot bakgrund av en förväntan om stabilisering de närmaste dagarna", skriver Karin Hellgren, kommunikationschef OKQ8, i ett mejl.

Under onsdagen har drivmedelpriserna på världshandeln fortsatt att sjunka, samtidigt som dollarkursen stigit.