"Oljan ställer till det för fåglarna"

Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark, är oroad över oljan som har nått upp till Tanums skärgård. - För en enskild fågel är en droppe olja en droppe för mycket.

ANNONS
|

Efter det stora oljeläckaget i Skagen för några dagar sedan har oljan nått Tanums skärgård.

- Det har hittats oljefläckar runt vissa Kalvö och räddningstjänsten sanerar där. Det är inga stora mängder mendet finns klumpar som har nått land och i vikar, säger Karin Markhede på Kustbevakningen.

Däremot har oljan inte nått Kosterfjorden - Kustbevakningens flyg trodde sig under onsdagen ha upptäckt ett oljebälte som fördes med strömmarna upp genom Kosterfjorden, men vid närmare kontroll visade det sig vara ett större sjok med tång och alger. Det berättar Jonas Grevstad, Kustbevakningens stationschef i Strömstad.

- Vi mobiliserade då vi trodde att det var ett oljebälte på väg in i Kosterfjorden. Men nu har vi karterat hela Kosterhavskusten och inte funnit någon olja här uppe. Men totalt sett har vi tagit upp 7 000 liter olja ur havet, och med de mängderna kan man aldrig vara säker på att inte olja kan flyta i land även här, säger Jonas Grevstad.

ANNONS

Sedan i helgen flyger Kustbevakningens flygplan regelbundet tillsammans med Sjöfartsverket och Polis med sina helikoptrar för att försöka spåra olja till havs och kunna dirigera sjöenheter till rätt platser.

Under dagen fortsätter Kustbevakningen arbetet med att söka efter olja utefter land och öar från norska gränsen till Lysekil. Arbetet sker tillsammans med Sjöräddningssällskapet, polisen, Sjöfartsverket och räddningstjänsten i de berörda kommunerna.

Mängden olja som tagits om hand efter utsläppet är nu, enligt Kustbevakningens rapportering från klockan 11.54 idag:

7 000 liter ren tjockolja,tillsamans med den danska enheten Gunnar Thorson.

15000 liter vattenblandad olja

Några hundra liter olja, som samlas med håv, hink och spade under tisdagen och onsdagen.

En av dem som är ute och spanar är Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark. Han och hans medarbetare håller ögonen öppna i området, och ser de misstänkta oljesjoki vatten eller på land så rapporterar de det till Kustbevakningen.

- Det är väldigt tråkigt när det händer sådana här saker. En fartygsrelaterad olycka blir snabbt ett hot mot miljön i kust och hav, ett oljeutsläpp sprids ganska snabbt.

Vad kan det innebära för det marina djurlivet?

- Det kan ställa till det för en del djur. Vi är mitt uppe i fåglarnas häckningsperiod och det kan innebära störningar för dem. Det behövs inte så mycket olja för det, för en enskild fågel är en droppe olja en droppe för mycket.

ANNONS

Han är kritisk till fenomenet "läktring", det vill säga när man lastar över olja mellan fartyg ute på öppet hav. Det var, enligt Kustbevakningen, det som orsakade det stora oljeutsläppet i Skagen för några dagar sedan - den olja som nu drivit med strömmarna ända upp till Tanums kust.

- Det är en verksamhet som hela tiden pågår, men du har den mänskliga faktorn att ta hänsyn till och när det går snett kan det bli så här. Det känns som en högriskverksamhet att arbeta på det sättet, säger Anders Tysklind.

Kustbevakningen informerar på torsdagskvällen om att ingen olja har påträffats i Kosterarkipelagen eller i närheten av den. Sökandet efter olja med fartyg och flygplan har pågått hela torsdagen. Mindre mängder olja har påträffats på land vid Kalvö, Valö samt Alvö utanför Hunnebostrand.

Det rör sig i dessa fall om mindre mängder som ligger på land och därmed tas om hand av kommunal räddningstjänst. Observationerna är överlämnade till berörda kommuner eller kommer att bli det inom kort.

Kustbevakningen kommer att söka färdigt sträckan Koster-Lysekil under kvällenmed hjälp av SSRS. Om ingen ytterligare olja hittas avslutas räddningstjänstoperationen. Kustbevakningen kommer trots det att hålla resurser och personal i beredskap över helgen i norra Bohuslän. Om inget nytt inträffar under helgen kommerresurserna på måndag att återgå till normal nivå.

ANNONS

Fakta: Så jobbar Kustbevakningen med oljeläckan

Sjöövervakningsfartyg används i huvudsak till övervakning och vissa har viss oljebekämpningskapacitet.

Strandbekämpare är en mindre specialbyggd båt som är anpassad för att ta upp olja utmed kusten.

Kustbevakningen har även tre avancerade flygplan för sjöövervakning av typen Dash 8 Q-300. Flygplanen möjliggör en hög beredskap för miljö- och sjöräddningsinsatser.

ANNONS